Адвокат Роман Сімутін у своєму Telegram-каналі дав докладне пояснення того, як відбуватиметься процес штрафування ухилістів від військової служби в Україні. Суть процесу полягає у кількох ключових етапах.

Спочатку людина має отримати повідомлення від ТЦК. Вона є підставою для винесення ухвали про накладення штрафу, але тільки у випадку, якщо про людину немає інформації в державних реєстрах.

"Після перевірки даних складається постанова і несеться на підпис начальнику ТЦК. Скільки це займе часу? Може, тиждень, а може, і три, а може, і взагалі забудуть. А якщо враховувати, що відомості про вас є в реєстрах, то винесення такої постанови незаконне", – пише Сімутін.

Штрафи. Фото: politeka
Штрафи. Фото: politeka

Слід зазначити, що повторне накладення штрафу вимагає повторного проходження процедури. Це означає, що кожен випадок ухилення вимагає окремого повідомлення, перевірки та винесення ухвали.

Популярні новини зараз
Здеруть не лише за комуналку: українцям встановили додаткову плату за житло Головне за 21 вересня: українців не пустять до Європи, Ощадбанк візьме більше грошей, а з ВЛК не треба поспішати Куб газу – по 15 грн, світло – 7,5 грн: українців обдеруть як липку Чоловік знайшов 2,5 млн грн у банках від какао, але не зміг їх витратити: навіть банку не потрібні
Показати ще

За словами адвоката, перші штрафи планується почати накладати не раніше серпня, і це не буде масове явище через складність і час витрати процесу, а також через необхідність великих людських ресурсів для проведення всіх перевірок.

"Людину неможливо притягнути двічі до відповідальності за одну і ту ж провину. Тобто, якщо ви не виконали вимоги закону і протягом 60 днів не оновили облікові дані або не стали на облік, вас можуть притягнути до відповідальності лише один раз", – уточнює адвокат.

Суперечка між ТЦК та чоловіком
Суперечка між ТЦК та чоловіком

Також важливо розуміти, що ТЦК зобов'язаний перевіряти наявність інформації про місце проживання, роботу та навчання громадян у державних базах даних перед винесенням постанови. Це не лише право, а й обов'язок для запобігання помилкам та неправомірним діям при накладенні штрафів.

Нагадаємо, б локпости на вулицях, доставка у "бусиках" та візит за адресою: як зміниться мобілізація після 16 липня

Раніше ми писали про те, чи будуть в Україні електронні повістки: у Раді чоловікам відповіли коротко та ясно

Крім того, Знай.ua повідомляв, як оновити дані, щоб не йти до ТЦК: українцям підказали швидкі альтернативи