З 2020 року в Україні на дорогах з'явилися камери, які фіксують порушення правил дорожнього руху. За цей час поліція виписала понад 10 мільйонів штрафів на загальну суму 2,1 мільярда гривень. Юристи кажуть, що ці штрафи можна оскаржити.

Зараз камери фіксують тільки перевищення швидкості. Але в майбутньому планують додати фіксацію інших порушень, наприклад, проїзд на червоне світло або по смузі для громадського транспорту. Однак це, скоріш за все, відбудеться після закінчення війни з росією.

Штраф, поліція, скріншот: YouTube
Штраф, поліція, скріншот: YouTube

Якщо камера зафіксувала перевищення швидкості, водій отримує "лист щастя" – постанову про штраф. Можна сплатити штраф, оскаржити його в суді або не звертати уваги, що є порушенням.

Якщо сплатити штраф протягом 10 днів, буде знижка 50%. Штраф за перевищення швидкості на 20-50 км/год становить 340 грн, а на понад 50 км/год – 1700 грн.

Популярні новини зараз
Українцям пообіцяли велику індексацію пенсій: на скільки виростуть виплати Курців схватить удар не тільки по легенях: 1 жовтня сигарети злетять в ціні Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина Пенсію заберуть усю до копійки: кого з українців безжально залишать з порожнім гаманцем
Показати ще

Якщо не сплатити штраф протягом 30 днів, то його примусово стягне державна виконавча служба. Водій може оскаржити штраф у суді протягом 10 днів після отримання постанови. Для цього потрібно подати заяву до місцевого суду за місцем реєстрації.

Поліція, штраф, скріншот: YouTube
Поліція, штраф, скріншот: YouTube

Штрафи оскаржують зазвичай з двох причин: за кермом була інша людина або камера помилково зафіксувала порушення. Щоб оскаржити штраф, потрібно сплатити судовий збір 420 грн, який повернуть у разі перемоги в суді.

Якщо ви оскаржили штраф, час для знижки на оплату зупиняється. Наприклад, якщо подали в суд на 4-й день, то після рішення у вас буде ще 6 днів, щоб сплатити штраф зі знижкою.

Нагадаємо, штрафи, документи, дипломи, картки та навіть сім'я: які дані з липня потрапляють до ТЦК

Раніше ми писали про те, що оштрафують і отямитися не встигнете — українці можуть "полиняти" на гроші через шкідливу звичку

Вам буде цікаво дізнатися роботодавці звільняють, водії кидають роботу самі: Україну накриває потужна криза