На військовозобов'язаних українців можуть чекати штрафи. Суми штрафів у зв'язку з посиленням мобілізаційних заходів суттєво зросли. Важливо, що подібні покарання для ухилістів можуть застосовуватись навіть без їхньої присутності.

Цього разу наші читачі можуть дізнатися, кому загрожують штрафи, як дізнатися про їх наявність і в якому разі його можна не платити.

Візит до ТЦК, скріншот: YouTube
Візит до ТЦК, скріншот: YouTube

Із закону "Про посилення мобілізації", штраф за порушення правил військового обліку: у мирний час – від 3400 до 5100 грн; у особливий період (зокрема військовий стан) – від 17 000 до 25 500 грн.

Штраф має бути сплачено порушником не пізніше 15 днів з дня вручення йому постанови про накладення штрафу. У разі несплати протягом цього часу ухвала про накладення штрафу направляється для примусового виконання до органу виконавчої служби за місцем проживання порушника, роботи або за місцем знаходження його майна.

Популярні новини зараз
Курців схватить удар не тільки по легенях: 1 жовтня сигарети злетять в ціні Обережно, поставте коробку на місце: українців попередили про небезпечні яйця у супермаркетах До 500 грн зарахується на картку: ПриватБанк порадував клієнтів Сніг, мінусова температура та сильний вітер: синоптикиня розповіла, чи буде рання зима восени 2024 року
Показати ще

Візит до ТЦК, скріншот: YouTube
Візит до ТЦК, скріншот: YouTube

А звідки поліція та ТЦК отримуватимуть дані про можливих ухилистів?

Відповідь дуже проста – існує безліч реєстрів, де можна отримати персональні дані українця, розповів адвокат Микола Максимов.

За його словами, у розшук потенційно можуть оголосити близько 2 млн. чоловіків призовного віку.

Візит до ТЦК, скріншот: YouTube
Візит до ТЦК, скріншот: YouTube

Коли накладають штраф

Штраф для ухилістів може бути накладений протягом трьох місяців з моменту виявлення порушення, але не пізніше за рік з моменту вчинення. Про це заявив народний депутат із "Голосу" Андрій Осадчук в ефірі одного з ток-шоу.

За законом, ТЦК звільнено від обов'язку складати протоколи про адмінправопорушення. Це означає, що ТЦК має право одразу виносити ухвалу про накладення штрафу. Водночас, чоловіки, які отримали кілька штрафів за ухилення від мобілізації, будуть притягатися до кримінальної відповідальності.

Візит до ТЦК, скріншот: Facebook
Візит до ТЦК, скріншот: Facebook

Рішення про штрафи ухвалює суд?

Такі рішення про штрафи ухвалюються судами. Якщо їх не сплатити, інформацію про порушника передадуть до виконавчої служби, дані про нього будуть внесені до Єдиного реєстру боржників. А це передбачає арешт майна та блокування банківських карток, пояснює адвокат Микола Максимов.

Штрафи можуть виписувати заочно, без необхідності складати протокол у ТЦК у присутності військовозобов'язаного, якщо особі повідомили про необхідність явки належним чином та вона проігнорувала виклик без поважної причини. З огляду на це військовозобов'язаний може і не знати про те, що на нього наклали штраф.

Візит до ТЦК, скріншот: Facebook
Візит до ТЦК, скріншот: Facebook

Юрист Ірина Ан у коментарі "Дзеркалу тижня" надала детальні роз'яснення щодо того, як можна перевірити наявність штрафу.

"Перший та найпростіший спосіб – це особисте відвідування ТЦК, де громадянин перебуває на обліку. Там можна безпосередньо дізнатися про наявність штрафу та отримати копію постанови про притягнення до адміністративної відповідальності, якщо така є", – зазначила вона.

Другий метод передбачає перевірку у Реєстрі виконавчих проваджень. Якщо штраф накладено, інформація про нього має бути внесена до цього Реєстру державним чи приватним виконавцем. Втім, є ще один спосіб.

Третій спосіб – це використання мобільного додатку "Дія". У розділі "Сервіси" можна знайти інформацію про відкриті виконавчі провадження, у тому числі про штрафи від ТЦК.

Юрист наголошує на важливості з'ясування конкретних підстав для накладення штрафу.

"Якщо громадянин упевнений, що дотримувався всіх вимог законодавства, своєчасно оновлював свої дані та не ігнорував повістки, він має право оскаржити штраф у судовому порядку. Для оскарження штрафу необхідно подати адміністративний позов до суду за місцем реєстрації або за місцем перебування ТЦК протягом 10 днів" з моменту винесення ухвали. Якщо цей термін пропущено, можна подати заяву про його поновлення", – зазначає адвокат.

Нагадаємо, у ТЦК з'явився новий документ: що треба знати.

Раніше повідомлялося, коли і як почнуть штрафувати ухилянтів: адквокат назвав дату та розповів про процес.

Також, "Чесним та порядним": Григорій Решетник дав відсіч хейтерам через його "броню" від мобілізації.