Нещодавній закон про посилення мобілізації в Україні спричинив неоднозначну реакцію серед населення. Згідно з опитуванням, проведеним Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) з 26 травня по 1 червня 2023 року, близько третини українців підтримують закон, тоді як приблизно 50% висловилися проти нього повністю або частково.

Виконавчий директор КМІС Антон Грушецький пояснює, що ці цифри не обов'язково означають відмову від мобілізації. Деякі можуть вважати закон недостатньо жорстким і виступати за суворіші заходи.

Незважаючи на суперечливе ставлення до закону, більшість українців усвідомлюють необхідність мобілізації з огляду на ризики для особистої безпеки та існування нації.

Мобілізація, скріншот: YouTube
Мобілізація, скріншот: YouTube

Популярні новини зараз
Літа залишилось зовсім мало: українцям варто готуватись до похолодання Здеруть не лише за комуналку: українцям встановили додаткову плату за житло Вам тут не раді: європейська країна створює біженцям люті умови – залишитись зможуть одиниці Три категорії пенсіонерів, кому піднімуть виплати
Показати ще

Соцопитування на тему мобілізації проводяться, але не публікуються через чутливість питання. Грушецький зазначає, що публічні випадки "виловлювання" на вулицях викликають негативні настрої, хоча більшість взаємодій із військкоматами відбувається без ексцесів.

Постає питання: чи може в майбутньому виникнути конфлікт між тими, хто воював, та тими, хто ухилився від служби?

Грушецький вважає, що на даний момент такого поділу немає. Більшість українців відчувають свою залученість у війну через підтримку друзів та родичів, донати та волонтерство.

Заклики до "тотальної мобілізації" розуміються, але нереалістичні, вважає військовий експерт Михайло Жирохов. Теоретично можливо мобілізувати 3,5-4 мільйони людей, але це викликає безліч проблем.

Мобілізація авто для ЗСУ, скріншот: Facebook
Мобілізація авто для ЗСУ, скріншот: Facebook

Навчальні центри не готові прийняти таку кількість новобранців, не вистачає професійних інструкторів і виникають труднощі через загрозу ракетних ударів:

"Інструктори, з якими я спілкуюся, відверто кажуть, що це капець. Терміни підготовки вже вимушено скорочуються".

Жирохов зазначає, що технічно тотальна мобілізація можлива, але для цього потрібно вирішити багато організаційних та логістичних проблем. Досвід історії показує, що такі мобілізації вже відбувалися, але завжди супроводжувалися значними труднощами.

Нагадаємо, Україна запропонувала мобілізувати чоловіків через лотерею: що про це думає Зеленський

Раніше ми писали про те, що у країни ФОП отримають відстрочку, але потрібно багато заплатити: відома сума та умови

Крім того, Знай.ua повідомляв, кого зі студентів можуть мобілізувати в липні: список та пояснення