Правильне харчування у похилому віці дуже важливо, адже воно дозволяє відтермінувати прихід вікових хвороб та довше відчувати радість від життя.
Підпишись на наш Viber: новини, гумор та розваги!
ПідписатисяЩоб вибудувати свій раціон, слід знати десять простих правил, пише "Телеграф".
Правило №1: не варто пересолювати
Літні люди часто пересолюють їжу, бо їх смакові рецептори не так гостро відчувають смаки, як у молодості. Проте надмірне вживання солі і її надлишок в організмі можуть призвести до набряків, гіпертонії, збільшення навантаження на нирки та навіть інсульту. Аби мінімізувати вживання солі, краще вживати у якості заправки приправи, трави, оливкову та льняну олії.
Правило №2: правильний сніданок і добавки
З віком травлення у людини сповільнюється, виробляється менше слини і шлункового соку. Це може призвести до того, що організм недоотримуватиме життєво важливі вітаміни. Слід проконсультуватися з лікарем стосовно прийому харчових добавок, а також додати у свій раціон побільше овочів і злаків, багатих на клітковину. Добре також вживати зелень.
Щоранку на столі має стояти вівсянка. У ній багато клітковини, складні вуглеводи.
Правило №3: обережне поєднання ліків з їжею
Якщо погіршилося сприйняття смаків та пропав апетит, слід сходити до лікаря і перевірити, чи підходять призначені медпрепарати і наскільки безпечне їх поєднання.
Правило №4: правильний вид їжі
Якщо під час прийому їжі у літньої людини виникає покашлювання, виникають проблеми з диханням, то слід перейти на пюре, печені овочі і фрукти у вигляді смузі та консервів.
Правило №5: багато пити
Літнім людям необхідно пити достатню кількість рідини, в тому числі і для запобігання проблем з травленням, оскільки сам по собі організм втрачає відчуття спраги. Найкраще пити чисту воду, проте рідку їжу та соки слід вживати.
Читайте також: Найстаршому школяру Непала - 68
Правило №6: вживати білок
Вчені вважають, що літнім людям слід вживати білка не менше ніж 0,8 г на кілограм тіла (мінімальна доза 45 грамів для жінки і 60 грамів для чоловіка). Це дозволяє підтримувати м'язи і кістки в нормі, а також, за деякими дослідженнями, зменшує ймовірність паралічу. Найкраще вживати м'ясо індички, куряче філе, морську і річкову рибу.
Правило №7: не забувати про кальцій
Кальцій сприяє міцності кісток, що особливо важливо для літнього організму. Його можна приймати у вигляді добавок до їжі, виписаних лікарем, або вживати молочні продукти, що є традиційним джерелом кальцію.
Правило №8: атмосфера за столом
Для літньої людини важливим є контроль харчування, оскільки на ранніх стадіях когнітивних порушень у неї може бути зневоднення і недоїдання. У випадку різких коливань у вазі слід звернутися до лікаря. Крім того, для людей похилого віку важливими є турбота та спілкування за столом.
Правило №9: не забувати про риб'ячий жир
Риб'ячий жир допоможе впоратися з болями при ревматоїдному артриті. Поліненасичені жирні кислоти Омега-3, що містяться в жирній рибі, здатні зменшувати запалення. Вживати рибу краще два рази в тиждень у відварному або запеченому вигляді. При такому способі приготування краще зберігаються всі корисні елементи.
Правило №10: контроль за калоріями
Щоб уникнути різкого набору ваги, який негативно впливає на суглоби і серцево-судинну систему, слід харчуватися п'ять разів на день невеликими порціями (три основних прийоми їжі і два перекуси), а також обчислити індивідуальну необхідну норму калорій для літньої людини.