В Україні вже багато років практикується штучно створена і регульована державою система умов виробництва популярних сортів хліба.
Підпишись на наш Viber: новини, гумор та розваги!
Підписатися"При нашій ринковій економіці неможливо адміністративно стримувати ціни на будь-який товар, так як це негативно відбивається на розвитку підприємств. При цьому скасування держрегулювання цін не призведе до різкого зростання цін", - розповідає президент Всеукраїнської асоціації пекарів Володимир Череда.
"На українському ринку хлібобулочних виробів давно існує серйозна конкуренція, яка унеможливить штучне зростання цін. Здорові ринкові відносини, які регулюються попитом і пропозицією, не дадуть можливості зловживати цінами і сприяють стабілізації на споживчому ринку ", - зазначив експерт.
За словами Володимира, потрібно впровадити адресні дотації для соціально незахищених верств населення, а ціни на масові сорти хліба - обмежити мінімальною рентабельністю.
Читайте також: У Києві бійців АТО отруюють клофеліном
"Давайте порахуємо. Біологічна норма споживання хліба на одну людину становить 244 грами в день. Якщо людина споживає хліб за ціною, в середньому, 10 грн/кг, його місячний бюджет на хліб складе 80 грн. Збільшення у 15%, яку може дати ринок у разі лібералізації, додасть до цієї суми 12 грн. Для працюючої людини така сума, впевнений, не критична. А для малозабезпечених необхідні адресні дотації", - підкреслив він.
За даними Держстату, індекс цін виробників за останні 12 місяців з м'яса і м'ясопродуктів збільшився на 25,7%, молочної продукції - на 23,8%, хліб і хлібобулочні вироби - на 43,6%, цукру - на 50,3%.