Справжні страсті розгорілися під час обговорень "зіркового" питання у стінах КМДА. На засіданні постійної комісії Київради з питань екологічної політики вирішувалася доля земельної ділянки Народної артистки України, лауреата державної Шевченківської премії, Героя України, почесного громадянина Києва Ніни Матвієнко. Справа стосувалася відведення земельної ділянки у 0,1 га для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд у пров. Лазурному, 26, що в Голосіївському районі.

"Навіщо видавати ділянки у зелених зонах?!"

Територія із потенційною земельною ділянкою відомої української співачки – історична місцевість, розташована між селом Пирогово, Конча-Заспою, Дніпром і Жуковим островом. Це – так звана Чапаєвка, відома в народі ще як Віта-Литовська.

На відміну від інших питань з порядку денного, ці обговорення були бурхливими та тривалими.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам від 60 років та сім'ям готують нову допомогу: виплатять по 10 800 грн одним платежем Всі дані передадуть до податкової: доведеться заплатити за кожен метр Кого не мобілізують до армії: перелік професій Потрібно бути готовими: що буде з курсом долара до літа
Показати ще

"Люди із 5 колони московський представників в нашій владі намагаються дискредитувати Героїв АТО чи, скажімо, Героїв Небесної сотні, видаючи їм ділянки в Биковнянському лісі. І сьогодні Ви Героя України знову направляєте в зелену, екологічну, заповідну зону?! Ця територія є зеленою зоною Чапаєвки. Дайте іншу ділянку! Є сотні ділянок у Києві!", – каже співавтор діючого Генерального плану міста Києва до 2020 року Сергій Дюжев.

Як відзначив Сергій Дюжев, що вже котрий рік поспіль в столиці підіймається народ проти захоплених природних ділянок.

"Сьогодні чиновники незаконно намагаються захопити зелені ділянки. А потім ми скажемо: "Потрібні суди, суди, суди!". Викорчовувати такі злочини складно, а запустити цей злочинний ланцюг дуже легко. Варто лише комусь одному заволодіти ділянкою, як незабаром з'явиться ціла низка охочих. А заради такого ласого шматка землі вони намалюють собі і ще й не такі заслуги", – зазначає співавтор діючого Генерального плану міста Києва до 2020 року.

Місце співачка не обирала

Особисто бути присутньою на засіданні комісії Народної артистка України не змогла, у зв’язку із поганим самопочуттям, однак на обговорення завітала помічниця відомої співачки.

"В 2007 році був прийнятий детальний план території мікрорайону Чапаєвка. Ніна Митрофанівна була включена в склад організаційного комітету і активу мікрорайону Чапаєвка. І я свідок, тому що я мешканка Чапаєвки", – зазначає помічник Народної артистки України Людмила Олексіївна.

За словами помічниці Ніни Матвієнко, Народна артистка України самостійно не обирала місце знаходження даної ділянки – по суті, це питання вирішилося без її участі.

"Ще в 2006 році були складені списки з мешканців мікрорайону Чапаєвки. Приблизно 320 осіб. І та ділянка, яка була на той час вільна, була запропонована Ніні Митрофанівні. Права вибору за нею абсолютно не було ніякого. Вона дуже просила розглянути це питання за її відсутністю і підтримати", – підкреслює помічник Народної артистки України Людмила Олексіївна.

Непередбачуваний розкол комісії

Питання виділення землі 71-річній українській співачці стало одним з найконфліктніших у порядку денному. Слова співавтора діючого Генерального плану міста Києва до 2020 року Сергія Дюжева викликали чималий резонанс як серед членів комісії, так і представників громади.

"Кілька місяців тому ми вже голосували за це питання, але, внаслідок допущених технічних помилок, воно повернулося до нас ще раз. Коли мова йде про таку людину – Героя України, почесного громадянина Києва, Народну артистку України, відому у всьому Світі – пропоную проголосувати "за" та направити звернення до Департаменту земельних ресурсів, аби вони підготували відповідний проект рішення", – зазначив голова постійної комісії Київської міської ради з питань екологічної політики Костянтин Яловий.

ПРоте, "за" проголосувало всього 2 члени комісії, а 5 – утрималися. Відповідно, у зверненні Ніни Матвієнко було відмовлено.

Розчаруванню даному рішенню помічниці Народної артистки України не було меж.

"Я не знаю, як, взагалі, це пояснити. Невже вона цього не заслуговує? Не можу зрозуміти, звідки взялася така категоричність… Не знаю, як, але доведеться і Ніні Митрофанівні якось це сказати", – говорить помічниця співачки, мешканка Чапаєвки Людмила Олексіївна.

Як відзначила Людмила Олексіївна, скоріш за все, вона та відома українська співачка у майбутньому до цього питання ще повернуться.

Раніше Знай.ua писав про те, що 1 листопада весь Київ стоятиме в заторах через приїзд Меркель та зазначив повний список перекритих вулиць.

Також Знай.ua писав про жертву цькування в школі Харкова - DZIDZIO здійснив мрію постраждалої дівчинки.