Власну теорію, що пояснює незвичайну смерть Олександра Македонського запропонувала доктор Кетрін Холл (Katherine Hall) з Університету Отаго (Нова Зеландія). Свою теорію вона опублікувала в журналі The Ancient History Bulletin, передає Naked Science.

Відомо, що Македонський помер 10 або 13 червня 323 року до нашої ери. Смерть настала після 10 днів лихоманки.

Провідні вчені та історики припустили кілька версій причин його смерті, але жодна з них достеменно не доведена. Всі вони по-різному тлумачать історичні факти і документи.

Згідно з однією версією, він заразився малярією, інша говорить — лихоманкою Західного Нілу.

Популярні новини зараз
Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Також є припущення, що полководець міг отруїтися отруйним морозником або зіллям на основі білої чемериці.

Однак, доктор Кетрін Холл запропонувала більш радикальну ідею. Холл вважає, що смерть настала внаслідок синдрому Гійєна-Барре.

Зазначимо, синдром Гійена-Барре (СГБ) — це рідкісний стан, при якому імунна система людини вражає власні периферичні нерви. Під час прогресування синдрому у більшості пацієнтів реєструють ознаки інфекції шлунково-кишкового тракту і дихальних шляхів.

При цьому синдромі можуть бути порушені нерви, контролюючі рухи м'язів або передають больові, температурні і тактильні відчуття.

Синдром може вражати людей в будь-якому віці, але найчастіше він зустрічається у дорослих людей і у чоловіків.

Кетрін Холл звернулася до цього захворювання, так як воно, на відміну від усіх інших теорій, пояснює дивовижне свідчення: після фіксації факту смерті його тіло не гнило і не розкладалося протягом шести днів.

При цьому він не виключає інші факти: підвищену температуру, біль у животі і прогресуючий висхідний параліч. Вона вважає, що хвороба почалася з інфекції Campylobacter pylori, яка характерна для СГБ і відома своїм широким розповсюдженням в той час.

Холл зазначає, Олександр зберігав здоровий глузд до самої смерті. Такий симптом вписується в діагноз гострої моторної аксонної невропатії, яка викликає параліч, але не впливає на когнітивні функції.

Також дослідниця підкреслює, раніше діагностування смерті грунтувалося на наявності або відсутності дихання, але не пульсу. Якщо врахувати параліч і знижену потребу в кисні, то здається цілком імовірним, що його дихання могло стати практично непомітним. Звідси вона робить висновок, що полководця вважали мертвим завчасно.

Так, що дослідниця пропонує переглянути дату його смерті.

Нагадаємо, у давнину громадянам Стародавнього Риму пропонувались розваги на будь-який смак і без будь-яких моральних обмежень.

Як повідомляв портал "Знай.uа", 22 січня 1506 перший контингент у складі 150 швейцарських гвардійців прибув на службу Ватикану на запрошення Папи Юлія II. Так була створена армія Ватикану.

Також "Знай.uа" писав, як стародавні греки лікували жінок.