У січні 1979 року на пляжі в передмісті Сіднея з'явилася гарна дівчина в червоному бікіні.

Здавалося, нічого незвичайного, на пляжах вистачає красунь. Однак, ця була абсолютно розгублена і майже не говорила англійською.

Дівчина запитала у першого зустрічного, що їй треба потрапити в поліцейську ділянку. Незнайомець ледь зрозумів, чого від нього хочуть. Вже у відділку з'ясувалося, що звуть дівчину Ліліана Гасинська і вона втекла з пароплава, щоб попросити політичного притулку.

Так стало відомо, що радянський круїзний лайнер "Леонід Собінов" стояв на якорі в бухті Пірмонт. Пізно ввечері офіціантка Ліля, залишивши всі речі в каюті, вибралася через ілюмінатор і вплав дісталася до берега.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

На це у відчайдушної дівчини пішло 40 хвилин. Коли на кораблі її не знайшли, тут же відправили телеграму в радянське посольство. Дівчину намагалися відшукати, але всі зусилля були марні — її сховали співробітники місцевої газети Daily Mirror.

Капітана лайнера "Леонід Собінов" після втечі Гасинської списали на берег — вважали, що він не приділяв належної уваги виховній роботі серед членів екіпажу.

Примітно, що в СРСР, по-старому, про цей інцидент старанно замовчували. Але ось в Австралії Ліліана стала справжньою знаменитістю, її знімки облетіли всі місцеві газети.

За вбрання, в якому вона ступила на Зелений континент, журналісти прозвали колишню офіціантку "дівчиною у червоному бікіні". З тих пір, її життя кардинально змінилося.

Всі видання готові були продати душу, щоб взяти у втікачки інтерв'ю. Але співробітники Daily Mirror, які допомогли їй, зберігали в таємниці місце її перебування, поки влада вирішували долю радянської красуні.

Конкуренти нервово курили в кутку і втрачали читачів, а Daily Mirror зривала банк, публікуючи один ексклюзивний матеріал за іншим.

В одному з інтерв'ю 18-річна дівчина розповіла, що спонукало її на зухвалу втечу:

"Мені було 14, коли я стала розуміти, що таке комунізм і в чому його мета. Мені стало ясно, що кругом одна брехня і пропаганда, і я почала це ненавидіти… Чому вирішила бігти саме в Австралію? Я побачила в журналі фотографію і зрозуміла, що це найкрасивіше місце на землі".

Неймовірно, але Гасинська отримала політичний притулок. Опозиція накинулася на владу.

Виразно простежувалися подвійні стандарти: в ту пору відшивали навіть тих мігрантів, у яких були родичі в Австралії. Міністр у справах імміграції парирував: як можна депортувати людину, яка вчинила втечу з СРСР — "імперії зла"?!

Ліля мала намір влаштуватися в Австралії надовго, тому їй потрібно було шукати роботу.

Вона пішла найпростішим шляхом: уклала контракт на 15 тисяч доларів з еротичним журналом Penthouse і знялася для нього голою.

На обкладинці красувалися її фото з гучним заголовком: "Дівчина в червоному бікіні — без бікіні". Після цього вона працювала моделлю, діджеєм і знімалася в серіалах.

Досить швидко авантюристка і влаштувала особисте життя. Її обранцем став першим фотограф Daily Mirror, який заради неї пішов з сім'ї. А в 1984 році дівчина вийшла заміж за австралійського мільйонера Яна Хайсона. Через шість років вони розлучилися, і слід Лілі загубився.

Відомо, що вона покинула Австралію і переїхала в Англію. У Лондоні Гасинська знову вийшла заміж і народила двох синів.

Зараз Ліліані 56 років, але вона виглядає молодше, багато подорожує, любить Індію і медитаційні тури, взахваті від синів-студентів. П'ятнадцять років тому вона перевезла з України своїх батьків і, кажуть, з тих пір на малій батьківщині не була.

Нагадаємо, 26 січня 1972 року 22-річна югославка Вулович Весна пережила смертельну авіакатастрофу. Вона отримала численні переломи, впала в кому, а прокинулася вже знаменитістю.

Як повідомляв портал "Знай.uа", ім'я цієї прекрасної дівчини збереглося в історії завдяки її надзвичайній здатності виживати в найстрашніших катастрофах.

Також "Знай.uа" писав, як шукачка пригод Енні Едсон Тейлор підкорила Ніагарський водоспад в бочці.