Історик Філіп Босман стверджує, що біографію знаменитого полководця необхідно переглянути через низку нестикувань.

Зокрема мова йде про місто Олександрія, яке вважалося найбільшим центром стародавнього світу і отримало свою назву на честь великого воєводи. Історик заявляє, що у часи правління Олександра легендарний порт всього лише виконував функцію "форпосту", пише Daily Mail.

Аналіз даних Босмана показав, Олександр помер до офіційного заснування міста, і це об'єднання було створено для легітимізації правління Птолемея I — одного з полководців (діадохів), якому дісталася африканська частина імперії Македонського.

Македонська на Буцефалі

У роки, що послідували за смертю Олександра, його імперія була розділена низкою громадянських воєн, в результаті яких кілька держав управлялися генералами і спадкоємцями Олександра.

Популярні новини зараз
Тепер в ухилянтів заберуть останнє: змусять платити шалені гроші Будуть мобілізовані до ЗСУ: Рада прийняла важливе рішення 60-й День народження - не привід радіти: в Україні пенсіонерам повідомили погану новину Встановлення інвалідності буде проходити по новому: які документи готувати для МСЕК
Показати ще

За словами історика, Олександр, завойовуючи нові території, створював форпости на своєму шляху, і Олександрія, по всій ймовірності, виконувала роль військової фортеці.

Олександр Македонський

Поточні археологічні розкопки в цьому районі досі не дали переконливих доказів особистої участі полководця у розквіті Олександрії.

"Аналізи речових доказів вказують на те, що за планування і розвиток Олександрії як міста відповідали Птолемеї I і II", — заявляє Босман.

Автор також відзначає, що місто не набуло популярності до тих пір, поки Птолемеї не побудували легендарний маяк, Олександрійський мусейон та Олександрійську бібліотеку.

Згідно з останніми даними, Птолемей "серйозно спотворював" походження Олександрії, щоб "перебільшувати значення міста, Олександра і самих Птолемеїв".

Дивіться ще: Олександр Македонський історія життя самого видатного завойовника стародавнього світу

Нагадаємо, нову теорію, що пояснює незвичайну смерть Олександра Македонського запропонувала доктор Кетрін Хол з Університету Отаго.

Як повідомляв портал "Знай.uа", експерти засумнівалися в тому, що картина "Спаситель світу" належить пензлю великого італійського художника та вченого Леонардо да Вінчі.

Також "Знай.uа" писав, невідомі увірвалися в одну з церков Дубліна і осквернили зберігалися там святині і останки.