Рівно 192 роки тому у цей день, 7 квітня 1827 року, відбулася перша комерційна операція: Уокер продав адвокату Ніксону перші сірники. До їх складу входила суміш бертолетової солі, білого фосфору і клею.

фармацевт Джон Уокер

Цей винахід, як і багато інших, вийшов зовсім випадково. У 1826 році англійський фармацевт Джон Уокер змішував хімікати за допомогою палички, на кінці якої утворилася засохла крапля. Щоб прибрати її, він чиркнув по підлозі. Спалахнув вогонь!

Вокер продовжував експериментувати і експеримент переріс у відмінну операцію і важливий винахід для людства.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми
Показати ще

Здавалося, що тут особливого, звичайні сірники, немає нічого простіше. Але насправді історія створення коробки із сірниками досить цікава. Та пройшло не одне сторіччя, перш ніж людство побачило цей винахід, необхідний і безпечний.

Прийнято вважати, що прототипами сірників є сухі гілки. За допомогою них стародавні люди розводили вогонь.

Пізніше їх місце посіли природні мінерали, здатні давати іскру. Вже після були кресало і кремінь. І лише до 570 році нашої ери винахідливі китайці просочувати палички для тертя сіркою.

Хенніг Бранд

Найважливішу роль у створенні сірників відіграло відкриття білого фосфору, яке було зроблено відставним солдатом з Гамбурга Хеннінгом Брандом в 1669 році.

Правда Бранд мріяв отримати золото і тому детально вивчив праці відомих алхіміків.

Проте в результаті дослідів випадково, як це часто буває, вийшов якийсь світлий порошок, що володіє дивовижною властивістю світитися. Бранд назвав його "фосфор", що в перекладі з грецької означає "світлоносний".

Як відомо білий фосфор був дуже небезпечний для здоров'я. Особливо від нього страждали робочі на заводі, кожен день вони вдихали шалено токсичні пари. Спершу, працівники починали страждати від хронічної зубного болю, після це призводило до того, що щелепа покривалася численними абсцесами.

Це породило страшну хворобу, яку згодом назвали "Фосфорна щелепа".

На щастя, в 1847 році австрійський хімік Шреттера зробив відкриття, яке зробило сірники безпечніше. Він отримав червоний фосфор, який не був отруйний.

І вже на наступний рік до складу головок сірників, які зробив німецький хімік Бетхер, входили сірка, бертолетова сіль, пероксид марганцю і клей. А щоб підпалити їх, він створив спеціальну поверхню – змастив папірець складом, містить певну кількість червоного фосфору.

У 1910 році американська компанія Diamond Match першою отримала патент на безпечні для здоров'я сірники.

Важливість цього винаходу була настільки велика, що президент США Вільям Тафт публічно звернувся до власників патенту і попросив їх відмовитися від авторських прав. Компанія погодилася і 28 січня 1911 року відмовилася від усіх прав на свій винахід.

Таким чином сьогодні сірники належать фактично всім.

Нагадаємо, як львів'яни першу в світі гасову лампу винайшли.

Як повідомляв портал "Знай.uа", 357 років тому в Парижі з'явився перший громадський транспорт.

Також "Знай.uа" писав, як з'явилася світова валюта. Походження американського долара тісно пов'язана з історією Європи.