Група археологів в найдавнішому районі Єрусалиму виявила під час розкопок дві друку з єврейськими іменами. Як зазначили вчені, ці артефакти віком близько 2600 років.

Обидві знахідки були зроблені в руїнах будівлі, яка загинула у пожежі під час руйнування Єрусалиму військами вавилонського царя Навуходоносора II. Про це повідомляє Archaeology news network.

Анат Мендель-Геберович, Anat Mendel-Geberovich, з Єврейського університету в Єрусалимі за формою букв в написах датує обидві знахідки серединою VII – початком VI ст. до н. е.

Так, за словами дослідників, одна печатка являє собою відбиток кам'яного друку на глині, яка стала твердою завдяки випалу. Документ, до якого була прикріплена булла, загинув під час пожежі.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

Інша знахідка - це печатка, вирізаний на шматочку агата. Розмір кожної із знахідок близько сантиметра. На другий печатці є напис, який говорить, що вона належить Натану-Мелех, слузі царя.

Мендель-Геберович зазначила, що, оскільки слуга царя був згаданий на печатці лише на ім'я, можна припустити, що він був відомий всім і не було ніякої необхідності додавати напис його родовід.

Ім'я Натан-Мелех згадується у Четвертій книзі царств, де мова йде про боротьбу царя Йосії з язичницькими культами.

За словами Мендель-Геберович, "хоча неможливо з повною впевненістю стверджувати, що Натан-Мелех, згаданий у Біблії, дійсно був власником печатки, неможливо ігнорувати деякі деталі, що зв'язують їх разом".

Вираз "слуга царя" означав високопоставленого чиновника в Іудейському царстві. такий вираз вже зустрічалося вченим на інших печатках і їх відбитках.

Археологи особливо відзначають цінність того факту, що печатки виявлені безпосередньо в ході розкопок, так як значна частина давніх іудейських печаток надходить з ринку старожитностей, і їх археологічний контекст залишається невідомим.

Нагадаємо, археологи, що проводили розкопки в єгипетському міста Кресний натрапили на незвичайне поховання – "антропоїдний" саркофаг, побудований в період так званого Нового Царства ‒ пізньої епохи Стародавнього Єгипту.

Як повідомляв портал "Знай.uа", школяр археологам допоміг знайти унікальний середньовічний артефакт.

Також "Знай.uа" писав, археологи знайшли ритуальний центрнайдавнішої цивілізації.