Вчені розгадали одну із найтаємничіших загадок, над якими не одне століття сушить голову людство. Стало відомо, чому вимерли представники виду Homo erectus, які прожили 1,8 мільйона років, що в шість разів довше, ніж тривалість існування Homo sapiens.

На початку 1930-х років нідерландські антропологи відшукали в мулі поблизу берегів ріки Соло на індонезійському острові Ява понад 25 000 скам'янілостей, серед яких 12 черепів і 2 ножних кістки далеких предків людини Homo erectus. Даний вид проіснував протягом майже 2 мільйонів років і поширився Африкою та Азією, однак згодом загадково вимер.

Homo erectus, фото: Flickr/Ryan Somma
Homo erectus, фото: Flickr/Ryan Somma

Точна дата загибелі Homo erectus довгий час була невідомою. Проте згідно з припущеннями вчених вимирання, ймовірно, сталося 550000-27000 років тому. Проте завдяки новому дослідженню вчені назвали ближчу дату. Після вивчення річкового мулу вчені з'ясували, що знайдені в Індонезії представники виду Homo Erectus масово померли загадковою смертю в період від 117 000 до 108000 років тому.

Крім того, вчені стверджують, що ймовірно, всі вони загинули одночасно. А вже після смерті фрагменти скелетів змило повінню в затоку річки. Однією з причин вимирання дослідники називають кліматичні зміни, які сталися близько 120000 – 110000 років тому. Тоді льодовиковий період змінився міжльодовиковим, а температура зросла.

Популярні новини зараз
Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

Homo erectus, ілюстрація: versiya.info
Homo erectus, ілюстрація: versiya.info

Внаслідок змін, які зазнав світ, острів Ява став більш вологим, а клімат – більше тропічним. Можливо, через це Homo erectus було складно пристосуватися до змін. Поява тропічних лісів могла створити складності для виживання представників лісової фауни, на яких Homo erectus любили полювати, і привести до харчової незахищеності предків людей. Також вони могли стати уразливими для хижаків, що мешкають в тропічних лісах.

Теорію підтверджують і велика кількість кісток різноманітних тварин, таких як слони, олені і велика рогата худоба, які жили і померли одночасно з предками людей. Проте вчені зазначають, що знайдені на Яві рештки Homo erectus розповідають про вік появи останнього виду, а не кінцевої дати його вимирання. Водночас дослідники запевняють, що Homo erectus не прожили достатньо довго, щоб співіснувати з сучасними людьми на Яві.

Homo erectus, ілюстрація: Sylvain Entressangle & Elisabeth Daynes
Homo erectus, ілюстрація: Sylvain Entressangle & Elisabeth Daynes

Homo erectus, ілюстрація: Getty Images
Homo erectus, ілюстрація: Getty Images

Нагадаємо, раніше археологи знайшли найдавніший наскельний малюнок, побачене ошелешило

Як повідомляв портал "Знай.ua", вчені виявили личинки доісторичних кровожерливих паразитів

Також "Знай.ua" писав, мурахи-зомбі, рослини-паразити і невідомі племена: у джунглях Амазонки знайшли рештки загадкової цивілізації