За часів Київської Русі селяни вживали в їжу пиво нарівні з хлібом. Пиво прівнювалося до випічки завдяки калорійності, бо літня робота в полі вимагала багато сил. Слабоалкогольний напій додавав робітникам енергії.
Підпишись на наш Viber: новини, гумор та розваги!
ПідписатисяДо XVII століття основу харчування українців становили зернові та овочеві культури. В Київській Русі готували багато кашоподібних страв на основі пшениці, гречки, сочевиці. Додавали гриби, капусту, багато сушених фруктів і ягід. В їжу вживали дичину і велику кількість риби. Готували вариво, куліш, борщ, холодник. Рибу сушили. На рибній основі також варили юшки.
М'ясо у свіжому вигляді українці готували не часто. В основному його коптили або засолювали, робили різні ковбаси - так м'ясо могло зберігатися довше.
З огляду на те, що в християнському календарі велика кількість постів, м'ясо на столі релігійних українців було рідкісною стравою. Перед початком посту всі м'ясні продукти доїдали.
Існує версія, що сало як продукт харчування набуло популярності в Україні за часів татарських набігів. Мусульмани не вживали в їжу свинину, а тому не забирали його.
Головними гострими приправами були часник і хрін. Також в якості приправ використовували зелень: листя кульбаби, бурякове листя, кропиву і лободу. А ось салати українцям були незнайомі.
Десертом зазвичай служили різні киселеподібні страви, наприклад, кваша, яку готували на основі рідкого кислого тіста. Ласували українці і бджолиним медом.
Щодо алкоголю, то за часів Київської Русі селяни вживали багато слабоалкогольних зброджених напоїв: квас, пиво, мед і збитні. Пиво взагалі прирівнювалося до хліба і вживалося майже нарівні з ним.
Тоді вся Європа, починаючи з дитячого віку, щодня вживала алкоголь і це вважалося абсолютною нормою. Але не треба думати, що люди хотіли весь час бути напідпитку - українці займалися землеробством, робота в полі вимагає багато сили, на одній морквині з яблучком багато не попрацюєш, а пиво було калорійним і ситним напоєм, який давав енергію на весь день.
Як зазначає у своїй книзі "Смаки раю" Вольфганг Шивельбуш, пиво, поряд з хлібом, було суттєвою їжею до того, поки в Європу не ввезли картоплю.
Картопля, томати, кукурудза і соняшник з'явилися в раціоні українців аж на початку XVII століття після Великих географічних відкриттів.
Раніше інформаційний портал "Знай.ua" розповідав про трагічну історію українських кріпаків