Історія, пов'язана із суддею з Тернополя, Василем Парфенюком, викликала у громадськості серйозні питання щодо правосуддя та відповідальності. 2021 року він взявся за справу п'яного водія, який на смерть збив жінку, розігнавшись до 152-172 км/год.

Але що дивно (і жахливо), суддя вирішив, що тут немає нічого такого, за що варто було б цього водія покарати.

Проте вищі сили, а саме Друга Дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя, почали розслідувати справу. Вони виявили, що суддя, здається, не сильно вникав у справу і докази, а просто так закрив його, ніби й не важливо.

Суддя відпустив винуватця смертельної ДТП / фото: скріншот засідання
Суддя відпустив винуватця смертельної ДТП / фото: скріншот засідання

Очевидці описували жахливу картину ДТП: тіло жінки було розірвано від удару, і її частини залишилися на дорозі і на деревах. Перевірка показала, що водій був сильно п'яний, і його кров містила набагато більше алкоголю, ніж дозволено законом.

Популярні новини зараз
Чи варто зберігати заощадження у доларах: експерти пояснили, чого чекати від курсу Не знайдуть цього в машині – отримаєте штраф: що можуть перевірити копи Ви подивитесь на лічильники і не повірите очам: як прибрати кілька кубів до кінця місяця без порушень По ваші лічильники скоро прийдуть: що потрібно зробити, якщо незнайомці вже на порозі
Показати ще

Сам водій стверджував, що не вживав алкоголю, а його високий рівень у крові був спричинений енергетичними напоями.

Але навіть за таких обставин суддя не побачив підстав для покарання винного. Він у свою чергу намагався відмазатись тим, що прокурори не надіслали всі потрібні документи.

Суддя відпустив винуватця смертельної ДТП / фото: Facebook
Суддя відпустив винуватця смертельної ДТП / фото: Facebook

"Я не вважаю, що порушив закон. Просто така ситуація, в якій дуже важко було прийняти справді законне, справедливе та правильне рішення", – говорив Парфенюк.

Дисциплінарна палата Верховної ради правосуддя (ДП ВРП) висловила свою думку щодо поведінки судді Парфенюка.

Вони вважають, що він:

  • не провів належного розслідування справи,
  • не запросив додаткові матеріали,
  • не оцінив наявні докази закриття кримінального провадження.

Це було розцінено як недбалість у його роботі, за яку йому винесли догану та тимчасово позбавили доплат до зарплати.

Суддя відпустив винуватця смертельної ДТП / фото: Facebook
Суддя відпустив винуватця смертельної ДТП / фото: Facebook

Думка громадськості із цього приводу розділилася. Більшість вважає, що таке покарання надто м'яке. Марта Береза, юрист із Фундації DEJURE, сказала, що в подібних випадках зазвичай застосовують попередження або догану, але в даному випадку очікувалося серйозніше втручання.

Вона вважає, що водіїв, які допустили п'яне водіння, слід карати суворіше, враховуючи серйозність злочину та його наслідки.

Крім того, Парфенюку необхідно було пройти кваліфікаційну оцінку, щоб підтвердити свою придатність до роботи в суді. Однак він уникнув цього, пішов у відставку через місяць після отримання догани.

Тепер він отримуватиме довічну пенсію за рахунок держави, розмір якої залежить від її зарплати та стажу роботи на посаді судді.

Нагадаємо, з уддя "летів" на величезній швидкості та наїхав копу на ногу, намагаючись сховатися: колеги його успішно "відмазали"

Раніше ми писали про те, що підозрюваний у вбивстві син скандального судді Аблова їхав на засідання і зник: "Стало погано"