Як виявилося, колишній заступник голови Держмитслужби Руслан Черкаський придбав у Дубаї апартаменти та офісні приміщення. Загальна вартість майна сягає близько 25 мільйонів доларів США.

Журналісти "Схем" розповіли, що це майно Черкаський придбав разом із Віталієм Кіро. Останній причетний до виробництва сигарет із підробленими акцизними марками.

На новину також відреагували блогери Telegram-каналу "Всі ходи записані" у мережі Telegram.

Публікація "Всі ходи записані", скріншот: Telegram
Публікація "Всі ходи записані", скріншот: Telegram

"Колишній заступник голови митної служби Руслан Черкаський, який досі оспорює в адміністративному суді своє скандальне звільнення, за роки служби зумів заробити на нерухомість у Дубаї. Разом із бізнес-партнером Віталієм Кіро, він купив кілька апартаментів на $25 млн. Також" донецький "Митник і аматор Bentley інвестував у бізнес своєї дружини Марії Трифонової (клініка естетичної медицини Tryfonova MD), а також оформив на неї і тещу 5 земельних ділянок під Києвом, будинки та автопарк", - пишуть блогери.

Популярні новини зараз
На українців чекають додаткові квитанції: комуналка ще більше випатрає гаманці Українцям заблокують банківські рахунки: хто перший втратить гроші З жовтня почнуться виплати: українці можуть готувати гаманці Бронювання не захистить: кого можуть мобілізувати прямо з ТЦК
Показати ще

Руслан Черкаський
Руслан Черкаський

Проте журналісти "Схем" з'ясували, що стан Черкаського та Кіро було виявлено з використанням даних про транзакції з офіційного реєстру Дубая. Цю інформацію розслідувачі отримали у рамках міжнародного проекту розслідувань Dubai Unlocked.

Розслідувачі звернули увагу на те, що у майнових деклараціях Руслана Черкаського немає жодної інформації про ці інвестиції, а також доходи від продажу чи оренди.

Руслан Черкаський. Фото sud.ua
Руслан Черкаський. Фото sud.ua

У матеріалі йдеться про те, що деякі об'єкти нерухомості були здані в оренду, тоді як інші вже були продані. За даними розслідувачів, у майнових деклараціях Черкаського не вказано ні даних про ці інвестиції, ні доходів, отриманих від продажу чи здачі в оренду.

За даними журналістів, Черкаський та Кіро зробили значні інвестиції в ринок нерухомості ще у 2010 році. Чоловіки придбали дві квартири у Pentominium tower A, тепер відомої як Six Senses Residences, площею 649 квадратних метрів кожна. Загальна вартість цієї угоди перевищила 10 мільйонів доларів США.

Крім того, у 2009 році Черкаський та Кіро спільно придбали офісне приміщення в Dubai Pearl загальною вартістю 14 мільйонів доларів, причому частка Черкаського мала площу 861 квадратний метр. Проте варто зазначити, що обидва житлові комплекси поки що не завершені. Цікаво, що ці інвестиції не були розкриті у існуючих майнових деклараціях Черкаського, на що звернули увагу журналісти.

Скріншот із відео "Схем", YouTube
Скріншот із відео "Схем", YouTube

До цього стало відомо, що Черкаський має дві квартири в житловому комплексі Bahar 6, одну з яких було придбано спільно з Віталієм Кіро. Записи Дубайського земельного реєстру свідчать, що Черкаський придбав квартиру у комплексі у 2008 році, після того, як пішов у відставку з посади в уряді. Повідомлялося, що ціна покупки для кожного співвласника становила 162 тисяч доларів США.

Цікаво, що під час декларування цього майна в офіційних документах Черкаський помилково вказав прізвище як "Коро" замість "Кіро", як стверджують розслідувачі.

У ході розслідування було виявлено, що дружина Кіро, Ольга, мала опосередковану частку у тютюновій фабриці "Юнайтед Тобако", розташованій у Жовтих Водах, Дніпропетровська область. Фабрика виготовляла сигарети з підробленими акцизними марками.

До того ж журналісти виявили, що у 2023 році Черкаський продав свою частку у квартирі в Bahar 6 Кіро. Це сталося після продажу Черкаським на початку 2021 року ще однієї квартири у цьому ж житловому комплексі загальною вартістю 224 тисячі доларів США. Обидві квартири приносили прибуток від здачі в оренду: всього 75,6 тисяч доларів із загальної з Кіро квартири і 123 тисяч доларів з іншої.

У березні 2023 року Кабінет Міністрів звільнив Руслана Черкаського з посади заступника голови Державної митної служби після повідомлень про корупційний скандал. Правоохоронці викрили схему за участю понад 10 чиновників, які, як повідомляється, надавали кошти, отримані від експорту українського зерна.

Нагадаємо, одеський суддя-мільйонер купив квартиру за 15 гривень і вписав у неї всю сім'ю: діти виростуть – навряд чи продадуть.

Раніше повідомлялося, за гроші пересічних українців? У Дубаї знайшли нерухомість Богуслаєва, Злочевського та Омелянової.

Також, простий депутат райради Олександр Кизляр володіє казковим багатством: катається світом і любить дорогі автомобілі з російською музикою.