За словами керівника архіву Служби безпеки України Андрія Когута в інтерв'ю "Еспрессо TV" в архівах КДБ менше інформації з 80-х, ніж документів часів Другої світової війни.

"Чим більше вглиб історії ми йдемо - тим більше документів збереглося. Чим ближче до кінця 80-х - тим менше збережених документів. Це пов'язано з тим, що в кінці 80-х років, маючи приклади того, як розвивалася ситуація у так званих соціалістичних країнах Центральної Європи, коли були захоплені архіви Штазі, коли в інших країнах архіви комуністичних спецслужб переходили в руки демократичної опозиції, в Союзі почали готуватися до цього", - повідомив Когут.

Він додав, що в СРСР був виданий спеціальний наказ для чищення документів, і в який період в архіві збереглося найбільше документів. "Був виданий в 1990 році спеціальний наказ №00150, який передбачав проведення чищення документів. На жаль, це була не перша чистка, а остання з проведених, тому не все збереглося. Парадокс, але ми зараз маємо більше документів про події Другої світової війни або Великого терору, ніж про події 80-х років. Але те, що збереглося, все ж дає можливість досліджувати і бачити, як розвивалася ситуація в Радянському Союзі", - зазначив Когут.

Раніше портал "Знай.ua" повідомляв, що Глава МВС опублікував свою декларацію.