У Швеції успішні випробування пройшов винищувач, який заправили 100% біопаливом. Випробування проводило Міноборони країни спільно з британською компанією GKN Aerospace в рамках програми підвищення екологічності авіаційної галузі.

Євросоюз запускає масштабний проект, метою якого є перехід збройних сил на альтернативні джерела енергії, такі як сонячна та синтез газу з відходів тощо.

Випробування літака проводилося у два етапи. Перший передбачав відпрацювання двигуна на біопаливі на землі. Другий – підняття у повітря винищувача JAS-39 з працюючою силової установкою RM12 на тому ж біопаливі.

Експерти відзначають, що у польоті винищувач показав свої можливості так само, як і з двигуном на звичайному авіапаливі.

За словами винахідників, екологічне паливо CHCJ-5 за якістю не поступається авіаційному JP-8.

Популярні новини зараз
Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

До складу біопалива входять гідроочищені спирти та жирні кислоти, які проходять каталітичну термічну обробку, що робить паливо максимально схожим за якістю на авіаційне, і воно не потребує додаткового розведення іншим паливом.

Як повідомляв раніше інформаційний портал "Знай.ua", в Парижі з'явиться новий вид екологічного громадського транспорту. Через Сену пасажирів перевозитимуть літаючі таксі.