15-річна чернігівка Поліна Малоштан стала відомою завдяки соціальним мережам. В інтернеті виклали відео, на якому Поліну б'ють її однокласниці. Б'ють жорстоко, причому на очах у учнів школи, які знімають те, що відбувається, на камери мобільних телефонів.

Відео швидко поширилося інтернетом і викликало багато обговорень серед користувачів.

Один за всіх

Причиною звірячого побиття дівчинки іншими підлітками нібито стало те, що вона заступилася за подругу, яка не віддала свій мобільний телефон.

Популярні новини зараз
За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Прес-офіцер Чернігівського відділу поліції Наталія Човпило повідомила, що за фактом побиття правоохоронці відкрили кримінальне провадження за частиною 1 статті 125 Кримінального кодексу (умисне легке тілесне ушкодження). Якщо ж за результатами обстеження виявиться, що травми мають середній ступінь тяжкості, справу перекваліфікують.

А мати потерпілої Валентина Гопкало до сих пір не може прийти до тями від шоку. Вона не розуміє, чому дорослі люди, проходячи повз, не могли підійти і зупинити те, що відбувається. Тільки через деякий час підійшла пенсіонерка з сусіднього будинку, яка випадково дізналася, що за гаражами б'ють дитину.

«Люди добрі, я не можу відповісти всім, але я не збираюся прощати і забирати заяву, ці тварюки повинні понести покарання, підтримайте мене і допоможіть, будь ласка, нам довести все до кінця», - написала на своїй сторінці в соцмережі мама дівчинки.

Сьогодні стало відомо, що справу перекваліфікували на групове хуліганство.

«Я не пам'ятаю вже, я навіть болю не відчувала - у мене такий шок був. Я стою одна, проти мене натовп - чоловік 60. Що мені робити, я взагалі не знаю - я сама! Захищатися не можу, нічого зробити не можу, стільки народу було», - розповіла потерпіла Поліна.

Під відео жахливого побиття немало коментарів обурених українців. Дивує людей те, що серед такого натовпу глядачів не знайшлося жодної людини, яка могла зупинити це звірство. І найстрашніше, що там було багато хлопців, які дивилися і підбадьорювали малолітніх виродків.

«Там не було ні одного хлопчика, підлітка, хлопця, чоловіка. Знеособлена тінейджерська зграя. Всі проти одного. У чому гріх цієї дівчини, що вона ні в кого не викликала співчуття? Ці покидьки уявили себе мечами правосуддя. Молодці, що зняли самі себе на камеру. Думаю, що сусіди їм життя не дадуть, і доведеться переїхати в інше місто», - пише користувач під ніком «Чорний лицар».

«Таким не місце ні в нашому місті, ні в нормальному суспільстві. Реакція "глядачів" просто шокує! Поліція повинна застосувати наймаксимальне покарання для "покидьків". Усіх чотирьох - в колонію, а зорову публіку - на облік!!! Не забути, так само, і про батьків тих, хто спостерігав, що не вчинили жодних дій, адже, як мінімум, можна було викликати поліцію», - пише Маринка Кисла.

Чернігівські журналісти вже визначили особистості агресивних дівчат. Вони в соціальних мережах вели себе більш ніж розкуто. Одна з них похвалилася, що їй 15 років і за законом їй нічого не буде.

Найцікавіше, що це не перша витівка «кмітливих» підлітків - в мережі з'явилися відео інших побиттів школярок цими ж дівчатами.

Дітки без клітки

Такі відео з'являються в інтернеті досить часто. Дана проблема не тільки актуальна в нашій країні, але і в усьому світі. Підліткова жорстокість є однією з проблем сучасного соціуму. Як би страшно це не звучало, але просто побити свого однолітка нинішній молоді вже недостатньо, їм обов'язково потрібно його принизити і познущатися над ним. При цьому все повинно відбуватися на публіку, процес побиття і приниження знімається на мобільний телефон, а потім поширюється в соціальних мережах.

Зовсім недавно надбанням громадськості стало відео зі Львова, на якому б'ється натовп ПТУшників.

У минулому році в Запоріжжі школярки побили 13-річну дівчинку. Інцидент стався в одній з місцевих шкіл. У бійці брали участь однолітки дівчинки. За словами потерпілої, підлітки зняли все це на мобільний телефон і виклали в інтернет. Після побиття батьки дівчинки, не роздумуючи, написали заяву в поліцію.

Перед Новим роком у Києві двоє тринадцятирічних підлітків напали на послушницю в одному з храмів у Дарницькому районі, забравши всі пожертви. За вчинення святотатства підлітки понесуть відповідальність. За даними поліції, 62-річна послушниця повідомила, що знаходилася в підвальному приміщенні церкви, коли до неї підійшли двоє хлопців, завдали їй тілесних ушкоджень і під загрозою ножа заволоділи ящиком для пожертвувань з грошовими коштами.

У грудні 2016 року в Луцьку група підлітків побили дівчину і відібрали у неї мобільний телефон. Поліції потерпіла розповіла, що поблизу торгового комплексу невідомі нанесли їй тілесні ушкодження та пограбували - вкрали мобільний телефон. Після перегляду камер відеоспостереження правоохоронці змогли виявити зловмисників. Як виявилося, вони є неповнолітніми. Патрульні затримали підозрювану, яка активніше за інших била дівчину, мотивуючи це тим, що вона раніше вкрала гроші у її друга.

Навесні минулого року в місті Южному, що під Одесою, підлітки жорстоко побили хлопця. Запис однієї з камер спостереження зафіксував інцидент. На відео видно, як вночі група хлопців крутилася біля МАФу, і, судячи з усього, хотіла купити пляшку пива. Коли підліткам відмовилися продати спиртне, вони спробували силою відкрити двері магазину. Один із хлопців спробував перешкодити, за що був жорстоко побитий.

Експерти впевнені, що безкарність за такі вчинки несе за собою ріст інших злочинів, розбої, грабежі, вбивства і зґвалтування. Адже часто підлітки йдуть на злочин, бо впевнені у своїй безкарності. Потрібно розповідати дітям неодмінно, що за такі дії на них чекають покарання, і криміналу стане значно менше. Кримінальна відповідальність в нашій країні настає з 16 років, але за особливо тяжкі злочини - з 14 років. Так само тривогу викликає те, що в Україні злочинність стрімко молодшає. Якщо раніше на кримінал наважувалися 16-річні, то тепер все частіше ловлять навіть 11-річних. Залізти в чужу квартиру або відібрати мобільний телефон у однолітка дітей спонукає перш за все безгрошів'я і проблеми в сім'ї. І як не дивно - бажання заявити про себе батькам і суспільству.

Злочинність молодшає

За статистикою тільки міста Києва, за минулий рік у столиці підлітки скоїли 3 вбивства. А всього на рахунку неповнолітніх - понад 400 кримінальних злочинів.

Сьогодні в Україні в 11 виховних колоніях міститься близько 3 тис. неповнолітніх. Більше 50% засуджені за крадіжки, 25% - за розбій або крадіжки, 10% - за нанесення тяжких тілесних ушкоджень або вбивство. Майже кожен третій отримав термін від 1 року до 3 років, половина - до 5 років і близько 18% - на термін більше 5 років. 13% засуджених потрапили в колонію у віці 14-16 років, 28% - в 16-17 років, 39% - в 17-18. Ця страшна статистика підтверджує те, що кожен з нас у будь-який момент може стати жертвою підліткової жорстокості.

Чи не останню роль у поведінці підлітка грає телебачення, інтернет, дитячі розважальні журнали і комп'ютерні ігри. Проблема полягає в практично вільному доступі до будь-якої інформації - жахливі сюжети зі сценами насильства по телевізору, сайти, що містять матеріали на тему розпусти, грубості і вбивств, різні диски з жорстокими іграми, журнали-комікси з такими ж негативними елементами. Все це мимоволі впливає на тендітну дитячу психіку.

Зараз нікого не здивувати відеороликами з кривавими бійками підлітків, які знімають на свої телефони діти. Ніхто не біжить на допомогу, а багато хто вважає те, що відбувається, нормальним і навіть веселим видовищем. Деякі перехожі в таких ситуаціях дотримуються зручної позиції - «нехай діти самі розбираються».

«В інтернеті можна зустріти безліч знятих і змонтованих відеороликів, присвячених насильству і знущанням підлітків. Але найстрашніше те, що відеодоказ насильства є предметом гордості, визначенням лідерства та сумнівної переваги. Я переконана в одному - такі вчинки не можна прощати. Безкарність тягне за собою продовження. Цим дітям вже не по 5 років, вони вважають себе дорослими, нехай відповідають за те, що накоїли. А для їхніх батьків це вже не просто дзвіночок звернути увагу на свою дитину, це вже дзвін у всі дзвони», - коментує ситуацію психолог Наталя Холоденко.

«Підліткова жорстокість стає однією з найбільш актуальних тем. З кожним роком фіксується все більше випадків прояву жорстокості серед дітей. Школярі б'ють однолітків, знімаючи дію на мобільний телефон і викладаючи відео в інтернет, доводять однокласників до самогубства, ображають перехожих, учителів і батьків. Якщо не так давно для більшості підлітків було нормою каяття за скоєне і розуміння, що вони заподіяли своїм жертвам біль фізичний і моральний, то зараз все навпаки: спостерігається тенденція того, що підлітки не усвідомлюють своїх злодіянь, не розуміють і не відчувають провини за собою», - говорить Ольга Таусінова, дитячий психолог.

«Зараз часто засоби масової інформації висвітлюють інциденти, дійовими особами яких стають підлітки. Частота появи подібних матеріалів у ЗМІ ясно свідчить дорослому світу, що пускати на самотік розвиток підлітків досить небезпечно. Цей неспокійний вік надзвичайно незручний для нас, тому бажання дорослих відійти в бік і дати підліткам якось самим «перебіситися», щоб потім прийняти їх в наше гідне суспільство зрілими і врівноваженими особистостями, цілком природно. При виявленні жорстокості у підлітка необхідно звернутися до сімейних психологів», - впевнена психолог Тетяна Жадан.

Юрист адвокатської компанії «Турій та партнери» Андрій Турій пояснює – інцидент можна кваліфікувати як хуліганство. Стаття 296 передбачає відповідальність у вигляді обмеження волі на строк до п’яти років або позбавлення волі на строк до чотирьох років.

«Якщо кривдницям з відео виповнилося 14 років – їх можна притягнути до відповідальності. До того ж в порядку цивільного позову потерпіла зможе стягнути з кривдниць моральну та матеріальну шкоду.

Якщо таке порушення не супроводжувалось особливою зухвалістю або винятковим цинізмом, його необхідно кваліфікувати як дрібне хуліганство за ст. 173 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Але враховуючи кількість «глядачів» та показовість «виступу» хуліганок, вважаю, що така кваліфікація неможлива. Треба приймати до уваги і суспільний резонанс, досягнутий завдяки розповсюдженню відео побиття в мережі Інтернет та ЗМІ.

В даному випадку, враховуючи молодий вік кривдників, відсутність судимості та можливе відшкодування шкоди, на мою думку, суд застосує 75 статтю Кримінального кодексу та звільнить їх від відбування покарання з призначенням іспитового строку тривалістю до трьох років», - пояснив юрист.