Директор гімназії, в якій виявили отруйні речовини, розповіла "Знай" звідки взявся формальдегід. Три роки СЕС не помічала його у повітрі. А перевищення норми знайшли батьки, які самі взяли проби повітря. Сьогодні о 14-ій виїзна комісія з КМДА вирішуватиме, що далі буде із школою.

СЕС три роки не помічала отрути

"Нашу школу побудували три роки тому. З самого початку був неприємний запах, який ми пов'язували з новою будівлею. Санепідемстанція постійно брала проби і нічого шкідливого у повітрі не знаходила. Востаннє заміри брали 25 серпня і дозволили розпочати навчання. Але батьки самі зробили певні забори повітря. І виявилося, що допустимі норми формальдегіду значно перевищені. Школу будував "Київміськбуд". Вони мали дозволи на оздоблювальні матеріали, все відповідало нормам", - сказала директор гімназії Юлія Багаліка.

В школі припускають, що шкідливі речовини можуть бути у підлозі, стінах, навісній стелі та меблях. Але що саме виділяє формальдегід у повітря – покажуть лабораторні дослідження СЕС. Поки закрили сім кабінетів та спортзал. Сьогодні о 14-ій рятувальники проведуть виїзну нараду прямо у школі. Закриють заклад чи ні – поки не відомо. Але, за нашою інформацією, ситуація в школі критична. І швидше за все, дітей переведуть вчитися в сусідні, 315-ту та 62-гу, школи.

Читайте також: Гімназію на столичних Осокорках закрили через формальдегід

Популярні новини зараз
Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

"Зараз навчальний процес не припинений. Ми перешли на вільне відвідування. Всіх, хто сьогодні прийшов, погодували у столовій. Частина учнів поїхала на екскурсії. Групу подовженого дня ми не відміняли, але діти зараз на свіжому повітрі", - уточнюють в гімназії.

Рівень формальдегіду перевищений в шість разів

Батьки учнів виклали в інтернет результати експертизи.

"У школі, де вчаться мої діти, майже три роки директриса прикривала дивну історію - в нашій "елітній" гімназії "Київська Русь" діти дихають фенолом і формальдегідом. Концентрація в деяких класах перевищує допустимі норми у шість разів! І ця історія тривала б й далі, але ми дізналися, що наших дітей труять. А замість ремонту, фарбують лавочки і встановлюють пропускну систему на картках", - написала у соцмережах Катерина Короткіна.

Прокуратура слідкує за школою

Столична прокуратура вже взяла на контроль скандал у школі.

"Ми відслідковуємо ситуацію в гімназії. Зараз там працює СЕС та рятувальники. Вони проводять комплексну перевірку. Але, якщо буде встановлено, що з будівельними матеріалами були порушення, то правоохоронні органи відкриють кримінальне провадження", - сказала речник столичної прокуратури Надія Максимець.

Формальдегід вбиває імунітет і печінку

Тривале отруєння формальдегідом може призвести до букету хвороб. Про це заявляють імунологи.

Формальдегід б'є системно по організму, тобто наслідки можуть виявитися вже пізніше. Про це розповіла порталу "Знай" експерт-імунолог Лариса Кузнецова.

"В першу чергу, страждає печінка та в цілому імунна система. Це означає, що хронічні захворювання можуть загостритися, а в майбутньому імунна система буде схильна до різних хворобам", - говорить Кузнецова.