4 вересня російський "Газпром" з європейськими енергокомпаніями підписав угоду про будівництво газопроводу "Північний потік-2", який йтиме із Росії через Балтійське море до Німеччини. Відповідно скоротяться обсяги перекачування палива через Україну.

- Це суттєво не відобразиться на нашій економіці. Основним мотивом будівництва нового газогону є бажання російських олігархічних груп заробити грошей на відкатах, - говорить "Знай" Геннадій Рябцев, директор науково-технічного центру "Психея". Він розповідає про перспективи нового газогону та зміни політичних акцентів у Західній Європі.

Чому європейці уклали угоду з країною, проти якої оголосили санкції?

- А чому б і ні? Європейські компанії все одно не фінансують будівництва трубопроводу. Гроші в нього вкладає російський "Газпром". Європейці просто зможуть користуватися ним через кілька років.

Настільки постраждає від цього українська економіка?

Популярні новини зараз
"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

- Втрати будуть невідчутними, адже основні потоки газу все одно йтимуть через Україну. "Північним потоком-2" постачатимуть газ переважно до Німеччини. Аби новий газопровід працював і на інші країни, ці країни мають розбудовувати в себе нову мережу газогонів. Європейці цього не робитимуть, бо це дорого.

Читайте також Європа робить з нас ідіотів - прем'єр Словаччини про "Північний потік-2"

Чи ефективним тоді буде цей газогін, якщо ним постачатимуть газ переважно до Німеччини?

- Ні, неефективним. Він буде напівпорожнім. Так само, як газогін через Туреччину та "Північний потік-1. Взагалі йде тенденція до скорочення споживання газу, тому немає потреби постачати такі обсяги палива, на які розраховані ці газопроводи.

Який тоді резон будувати додаткові газопроводи, якщо не заповнені ті, що є?

- З точки зору ефективності і здорового глузду ніякого резону немає. Просто потрібно розуміти, що "Газпром" - це, по-перше, для Кремля політичний інструмент. По-друге, засіб для збагачення. Це, як чорна діра. На проекти "Газпрому", як і НАК "Нафтогазу", виділяють колосальні гроші, однак ефекту від них немає. І зрозуміло чому — частина коштів йде не на проекти, а різним олігархам і чиновникам, які мають причетність до "Газпрому". Ці корупційні схеми закладені навіть в ціні прокладення кожного метру газопроводу. Незважаючи на те, що труби кладуть у всьому світі однакові, технологія будівництва теж схожа, росіяни роблять це у десять разів дорожче, ніж китайці.

Яка специфіка відкатів у "Газпромі"?

- З державного бюджету Росії гроші виділяють під певні проекти та потреби "Газпрому", які ніби то в майбутньому принесуть прибуток. Але гроші легше красти, коли проект розмитий, далекий від російських реалій і немає чіткої вартості. Ось вони й починають будівництво величезних газогонів. Є навіть проект дотягнути трубу до Китаю. Натомість дві третини Московської області не газифікували. Там в селах немає газу. Туди грошей не виділяють, бо, по-перше, відкат буде маленьким, по-друге, зразу буде помітно, де й на чому зекономили. З цієї ж причини "Газпром" є спонсором Ліги чемпіонів, натомість не фінансує жодної лікарні в Росії.