Спорудження газопроводу "Північний потік-2" суперечить заявленим принципам європейського газового ринку, завдає значної шкоди Україні та Словаччині і зберігає енергетичну залежність ЄС від Росії, заявив сьогодні прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк на спільному брифінгу із прем'єром Словаччини Робертом Фіцо.

4 вересня російський "Газпром" з європейськими енергокомпаніями підписав угоду про будівництво газопроводу "Північний потік-2", який йтиме із Росії через Балтійське море до Німеччини. Відповідно до угоди "Газпром" буде володіти контрольним пакетом, німецькі E.On і Wintershall, австрійська OMV і англо-голландська Shell отримають по 10%, французька Engie - 9%.

Таким чином, німецькі компанії отримуватимуть газ дешевше. Наскільки саме, не повідомляється. Натомість Україна та інші східноєвропейські країни вже не будуть потужними транзитерами газу.

"У рамках Європейської ради довгі роки йшлося про необхідність допомогти Україні, щоб вона залишилася країною-транзитером, щоб допомогти їй у важкі зимові місяці. І в цей же час ми зіткнулися з тим, що "Газпром" підписав з представниками європейських держав угоди про те, що буде будуватися нова лінія "Північного потоку-2". Я хотів би скористатися якимись нормальними виразами, але хочу висловитися експресивно: вони просто роблять з нас ідіотів", - сказав Роберт Фіцо.

Будівництво газопроводу "Північний потік-2" виключно в інтересах потужних німецьких компаній і Росії, вважають у консалтинговій компанії "ЮПЕКО".

"Дуже ймовірно, що після запуску роботи газогону в Україну потраплятиме значно менше газу", - говорить "Знай" Олександр Сіренко, директор консалтингової компанії "ЮПЕКО".

Популярні новини зараз
Індексація зарплат в Україні: коли чекати і на скільки перерахують виплати в 2024 році Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти
Показати ще

Читайте також Держава даватиме селянам кредит на будинки під 3 відсотки річних

На його думку, такий розвиток подій може свідчити про зміну акцентів у стосунках України й ЄС.

"Думаю, будівництво цього газопроводу - сигнал того, що ЄС примушуватиме нас йти на поступки Москві, незважаючи на те, що росіяни окупували наші території. Ці самі ідеї просуватимуть і наші деякі політсили", - говорить експерт.

На його думку, єдиним виходом із цієї ситуації є оголошення податкових канікул для газовидобувних компаній на 5 років. Тоді світові потужні газові підприємства почнуть добувати газ в Україні.

"За умови зменшення споживання, обійдемося і своїми корисними копалинами", - вважає Олександр Сіренко.