У міжнародних судах Україна вимагатиме у Росії компенсації збитків від окупації нашого півострова Крим та Донбасу. Про це вчора повідомив Павло Клімкін, міністр закордонних справ України.

За його словами, сума претензій буде вищою за $ 50 млрд

"Ми вже знаємо, яке відшкодування збитку вимагатимемо... Мова йде про мільярдні суми. Причому мільярдні суми можуть бути з різних позовів. Думаю, в результаті сума за деякими позовами може в порядку своєї величини дорівнюватиме "справі ЮКОСа. Ми порахували все. Навіть вартість природних ресурсів, включаючи пісок, який ми не можемо використовувати", - пояснив міністр.

Читайте також Зовнішній борг України стане у півтора рази більшим ВВП - Світовий банк

На його думку, якщо Україна доведе у міжнародних судах, що Росія як держава фінансувала і фінансує тероризм, це може привести Росію до абсолютно непередбачуваних наслідків.

Популярні новини зараз
"Війна в Україні завершиться несподівано" – пророцтво монаха з гори Афон Екс-командир звернувся до тих, хто шукає багатодітних дружин та бабусь як "страховку": "Є ще один варіант..." У Києві помітили величезну чергу до лікарні: що сталося Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"
Показати ще

"Це можуть бути додаткові обмеження, які можуть бути накладені на Росію в ході її взаємодії з міжнародними інституціями. Також це може бути заборона Росії щодо участі у деяких міжнародно-правових форматах", - сказав Павло Клімкін.

За оцінками консалтингової компанії "Кейс-Україна", на це піде 5-6 років.

"Зазвичай подібні справи за рік-два не вирішуються. Має відбутися не одне судове засідання, потім — апеляції, нові суди і так далі", - говорить "Знай" Дмитро Боярчук, директор "Кейс-Україна"

Він вважає, що Україна має відсудити ці гроші, адже завданий збиток вітчизняній економіці дуже великий.

"Це не означає, що ми відмовляємося від наших територій на користь відсуджених грошей. Це буде лише компенсація. А ми й налдалі працюватимемо над поверненням наших земель", - говорить експерт.

Читайте також Світовий банк прогнозує скорочення кількості банків в Україні

Відсудженої суми вистачить, аби повністю перекрити український державний борг.

"Не думаю, що Росія погодиться виплачувати гроші. Швидше за все вона відмовлятиметься, не визнаватиме рішень останніх інстанцій або саботуватиме їх. Виграний судовий позов може бути лише козирем у перемовинах нашої сторони. Мовляв, ми не братимемо гроші, якщо вони віддадуть нам Донбас чи Крим або ще щось", - каже Дмитро Боярчук.

Нагадаємо, вже рік як в українських міністерствах підраховують збитки, завдані росіянами внаслідок окупації наших територій.