Сьогодні НБУ почав застосовувати санкції проти майже 400 фізичних осіб та понад 100 юридичних, пов'язаних з російською агресією в Україні. Експерти вказують, що в уряді відсутня політика по виводу російських активів, хоч й позбавити ліцензій усі російські банки можна вже до кінця року.

Економіст Андрій Новак розповів "Знай", чому Україна відстає від санкцій в порівнянні з Заходом та як безболісно вивести російський капітал з країни.

Пане Андрію, чи вплине сьогоднішнє оголошення НБУ про початок застосування санкцій стосовно низки російських активів в Україні на фінансовий ринок, на курс гривні?

Не думаю. Це скоріше сигнал для українських громадян та підприємств виводити свої гроші з установ, які пов'язані з російським капіталом. Найболючіше санкції можуть вплинути на енергетичні та оборонно-виробничі підприємства, бо Захід застосував проти них найжорсткіші санкції. Україні треба наздоганяти світ, оскільки вони вже запровадили четверту хвилю санкцій, а ми тільки розпочинаємо другу.

Чи можна назвати конкретні терміни кінцевого виводу російського капіталу з українських банків?

Популярні новини зараз
Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone "Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Дешевше, ніж чашка кави: Vodafone запустив пільговий тариф, але не все так радісно
Показати ще

Враховуючи темпи виводу грошей українців з російських банків – НБУ може впрямую про це оголосити вже до кінця цього року. З 2016 року ліцензії у банків з російським капіталом можна просто відкликати. Інша справа, що Нацбанк не мав і досі не має чіткої програми по виводу росіян з українського банківського сектору.

Чому під санкційний перелік РНБО потрапили якісь дрібні російські банки і не потрапили ВТБ, Альфа-банк та Сбербанк? Бо в фінансовому секторі не можна взяти і просто обрізати зв'язки. Різкими діями ми нашкодимо самі себе.

Тому НБУ та уряд мали б давно прийняти програму по виводу грошей українців з російських установ. Періодично про це нагадувати в публічній площині, закликати закривати там рахунки та виводити гроші, застосовувати обмежувальні заходи. Головне – це зберегти досить великі гроші, які тримали і частково досі тримають українці в російських банках.

Читайте також: Сьогодні набули чинності санкції проти РФ

Чому ж ми не бачимо цих дій з боку НБУ та уряду?

Абсолютно впевнений, що через особисті зв'язки у керівництві Нацбанку і уряді. Надто багато там лобістів та інтересантів Росії. Скажімо, керівник Фонду гарантування повернення вкладів – колишній топ-менеджер Альфа-банку, а голова Нацбанку Валерія Гонтарева періодично включає російські банки в "список порятунку".

Але незважаючи на це, думаю, що тиск російських лобістів – лише тимчасовий захід. Міжнародна спільнота дедалі більше тиснутиме на український уряд з тим, щоб вони наздоганяли західні санкції проти Росії. В протилежному випадку – нам просто перестануть давати гроші.