За останні два тижні піднялася вартість оренди квартир, помітили спеціалісти з нерухомості компанії "Благовіст". У обласних центрах вартість житла піднялася на 10-12%, у Києві – на 15-20%. У Дніпропетровську середня вартість оренди однокімнатної квартири на 39-45 кв. метрів – 3 тис. грн, у Львові – 2,5 тис. грн. , в Одесі – 4 тис. грн, а в Києві – 4,8 тис. грн.

"Зазвичай у жовтні-листопаді вартість оренди житла дешевшає, бо основний потік людей орендує його в кінці серпня - на початку вересня – в період початку ділової активності. Однак останні два роки тенденція змінилася. Частину квартир, особливо у Києві, орендували переселенці з Донбасу, тому кількість вільного житла зменшилася. Оскільки загалом протягом року вартість оренди житла поступово зростала, то у вересні великий відсоток квартирантів намагалися знайти квартири якомога дешевше", - розповідає "Знай" Наталія Зарецька, ріелтер компанії "Благовіст".

Читайте також Бойкот російських товарів: основні санкції проти РФ ввів народ, а не влада

За її словами, занедбане житло вартістю 3,5-4 тисячі гривень у віддалених від центру районах знімали за годину після розміщення. Двокімнатні квартири нормального стану середньої цінової категорії 5-5,5 тисяч гривень у Києві стали знімати кількома парами чи сім'ями.

"За моїми підрахунками, близько 60 відсотків ринку оренди квартир у Києві – це злом кімнат. Два роки тому таких було 25 відсотків. Ситуація так змінилася через матеріальні статки людей. Всередньому молода людина в столиці заробляє 5 тисяч гривень. Якщо віддаватиме скільки за квартиру, їй не буде за що жити", - пояснює фахівець.

Популярні новини зараз
Кому як пощастить: ПриватБанк виплатить клієнтам від 150 до 5000 грн Фанати засудили Могилевську за заохочення доньки: "Не зробили висновків..." Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку
Показати ще

Середня вартість оренди житла збільшилася через те, що дешеві квартири й житло середньої цінової категорії загалом винайняли місяць тому. А помешкання вищої ціни на ринку лишилося.

"При цьому власники не йдуть на компроміси й зниження цін, бо вартість їхнього житла в доларовому еквіваленті зменшилася за рік у два рази. Натомість вартість ремонту після квартирантів піднялася за рік мало не втричі", - каже Наталія Зарецька.