Сьогодні американську валюту продають за 25,17 грн. На міжбанку вартість долара незначно зменшилася — до 24,8 грн. НБУ встановив офіційний курс на рівні 23,77 грн. Валерія Гонтарєва пояснила подорожчання американської валюти вільним курсоутворенням. І сказала, що НБУ не стримуватиме подорожчання доларів.

- Справді, після виборів валюта стрімко почала дорожчати. Але я б не пов'язував місцеві вибори із економічними чинниками, які впливають на це, - говорить "Знай" Олександр Жолудь, аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень. Він розповідає, яким буде курс долара й від чого він залежить.

Чому валюта почала дорожчати?

- Це пов'язано із об'єктивними факторами. По-перше, зменшилися надходження в Україну від продажу наших товарів. У Росію експорт перекритий, у ЄС купують не всі наші товари. По-друге, суттєво впали ціни на метал. І ця тенденція продовжується. Через це Україна не доотримує валютної виручки від 10 до 20 відсотків. По-третє, зараз почалися знову загострення на Донбасі

Читайте також Україна увійшла у "трійку" експортерів чавуну

Популярні новини зараз
Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам
Показати ще

Можливо, НБУ має стримати курс?

- В жодному разі. Всі попередні склади Нацбанку до цього вдавалися. Наслідком була величезна девальвація гривні. Курс опускався не поступово, а як сніговий ком. Наприклад, під час правління Януковича на те, щоб утримувати стабільний курс гривні, витрачали по кілька мільярдів доларів у рік. Таким чином демонстрували стабільну ситуацію. Коли запаси золотовалютних резервів почали закінчуватися, тодішній уряд позичив гроші в Росії. Зараз подібна ситуація не припустима, бо золотовалютні резерви ще не настільки великі та й МВФ після такого кроку може припинити співпрацю з Україною.

Якою має бути політика Нацбанку?

- Він має контролювати ринок валюти, аби не було спекуляцій з боку різних фінустанов. Також має бути жорсткий контроль експортерів, аби вони не затримували валютну виручку. Бо через це в Україні може утворитися валютний дефіцит. НБУ має підтримувати ринкове курсоутворення.

Як можна стабілізувати курс долара?

- Це залежить від основних економічних показників. Має зменшитися інфляція. Аби її знизити, треба налагодити роботу реального сектору економіки, залучити іноземних інвесторів, аби вони тут будували свої заводи і відкривали філіали. Звісно, потрібно інтенсивніше виходити на зовнішні ринки. Продавати на них не так сировину, як готовий товар.

Яким буде курс найближчим часом?

- Думаю, буде 25-26 гривень. У бюджет на наступний рік закладуть вартість долара 24,8 гривень. Тому є велика ймовірність, що дешевше американську валюту вже не продаватимуть. Позитивним фактором є те, що основний пік знецінення гривні вже минув. Інфляція наступного року буде 8-9 відсотків. Тому наступного року ріст долара загальмується, такого значного подорожчання, як цьогоріч, вже не буде.