Мінфін підвищить акцизи на алкоголь. Це передбачає податкова реформа. Про неї йдеться на сайті Мінфіну.

Ставки акцизу на лікеро-горілчані вироби пропонують збільшити вдвічі - з 70,53 грн за літр 100% спирту до 141,06 грн. Акциз на пиво Мінфін також пропонує підвищити вдвічі - з 1,24 грн до 2,48 грн за літр.

"Збільшенням акцизів хочуть наповнити держбюджет. Також його збільшили через те, що акциз прив'язаний до чітких ставок, із яких вираховують мінімальну зарплату, прожитковий мінімум. З наступного року їх індексують. Відповідно зросте і акциз", - пояснює "Знай" Марія Колесник із консалтингової компанії "ААА".

Читайте також Сорос розпродає своє майно і скуповує золото - експерт

Вона вважає, що через підвищення акцизу на алкоголь варто очікувати збільшення ціни на спирні напої. Вартість зростатиме по різному, залежно від вмісту спирту алкоголю, типу напою та і його встановленої ціни.

Популярні новини зараз
Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Тариф 7,96 грн/куб діятиме не для всіх: кому доведеться платити більше Це вже законно: співробітникам ТЦК дозволили робити це під час вручення повістки
Показати ще

"Зазвичай через такі подорожчання бюджет країни суттєво наповнити не вдається, а ось потруїти багатьох людей — так. Після того, як вартість алкоголю зростає, люди переходять на дешевші замінники — неякісні підробки, які реалізовують у кіосках і малих магазинах, а також — на самогон. Відповідно ні держава не отримує податків, ні люди — якісного продукту", - пояснює фахівець.

Нагадаємо, востаннє вартість алкоголю піднімали у вересні на 25%. Мінімальну вартість пляшки горілки встановили на рівні 50 грн.