Американський фінансист і мільярдер Джордж Сорос продав акції вартістю 8 млн доларів. Ці гроші вклав у золото. Перед тим мільярдер продав свої цінні папери найвідоміших банків світу. Про це повідомляють на порталі beforeitsnews.com.

Автор матеріалу Міхаель Шнудера посилається на інсайдерську інформацію від біржевого брокера Сороса. Брокер підтверджує, що всі акції мільярдер продавав за нижчою вартістю, ніж потрібно було.

"Оскільки вартість акцій залежить від стану банківської системи, то можна прогнозувати, що справи із американськими банками у майбутньому будуть не дуже позитивними", - говорить "Знай" Володимир Марченко, економіст консалтингової компанії AFS.

За його словами, мільярдери не роблять різких рухів, якщо це не продиктоване економічними умовами.

"Ще 6 місяців тому існувала ймовірність того, що будуть проблеми в американській банківській системі. Це спричинено тим, що реальний сектор американської економіки занепадає. Багато підприємств США перенесли свої виробництво у країни третього світу через дорогу робочу силу, а також через високу вартість енергоресурсів", - каже експерт.

Популярні новини зараз
"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Читайте також "Альфа-банк" програв Верховний суд акціонеру "Преміум-банка"

На його думку, призвідником до такого становища стала ситуація на ринку нафти.

"Американці розраховували, що нафта подешевшає суттєво вже в квітні 2014 року. Для них вигідна ціна 27-30 доларів за барель. За такої вартості бізнес США зможе розвивати виробництво та стимулювати споживання корисних копалин. Однак цього не сталося через масу конфліктів у Сирії й Туреччині", - каже Володимир Марченко.

Подорожчання золота наступного року експерти не прогнозують. Оскільки найбільше цінні метали ростуть у ціні в пікові спади економік всього світу.

"Іншим фактором є добробут деяких країн. Наприклад, 2012-2013 року цінні метали почали дорожчати через те, що виріс добробут у китайців. Тоді 1 грам золота піднявся в ціні майже до 2 тисяч доларів. Потім до середини 2013 знизився до 1300 доларів. Забезпечені люди із Китаю стали купувати більше золота і платини. Зараз такий сценарій малоймовірний, бо в Китаї йде спад економічного зростання. Єдине, що може спровокувати підвищення цін на коштовні метали, це подешевшання нафти й економічний занепад у світі. Тоді мільярдери переключатимуться із торгівлі цінними паперами на торгівлю металами", - каже фахівець.

Мільярдери вкладають у золото не більше 10-15% від свого доходу, вважають в Українському аналітичному центрі.

"Справа в тому, що золото може дати прибуток лише при довгостроковому інвестування — понад 4-5 років. Звісно, що забезпечені люди розраховують на стабільний дохід в майбутньому. Однак вони не можуть всі свої активи переводити в метали. Це великий ризик", - пояснює "Знай" Олександр Охріменко, президент Українського аналітичного центру.

Нагадаємо, вперше в історії золото піднялося в ціні вище $1 тис. 2008 року під час економічної кризи.