Останні кілька місяців українці отримують великі платіжки за газ. Для населення у зимовий період 1 кубометр коштує 3,6 грн, у літній — 7,18 грн. Тобто за спалення 40-50 кубів у місяць потрібно заплатити близько 1,5 тис. грн. Ще рік тому таке опалення обходилося у 500-700 грн.

"Вартість газу для населення могла б бути іншою, якби влада проводила розумну політику та реальні реформи у цій галузі", - каже "Знай" Олександр Савченко, економіст, колишній заступник голови Нацбанку. Він розповідає, чи можливо знизити вартість газу у теперішніх економічних умовах і пояснює причини, чому газ продають населенню так дорого.

Скільки зараз видобувають газу в Україні і скільки споживають?

- Видобувають у нас 19-20 мільярдів кубометрів. Населення споживає близько 20 мільярдів кубометрів. Однак нашого газу все одно не вистачає. По-перше, технологічно потрібно, щоб у сховищах лишалося 25 відсотків газу. Без них не можна здійснювати перекачування. По-друге, у нас працюють підприємства та теплокомуненерго, які споживають теж багато газу — близько 20 мільярдів кубометрів.

Якщо для населення майже достатньо вітчизняного газу, чому він такий дорогий?

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

- Бо вітчизняний й імпортний змішують і виводять середню вартість. Крім того, уряд не зацікавлений у подешевшанні енергоносіїв для населення. Адже все одно країною керують олігархи. Їхнім основним інтересом є невелика ціна для крупних підприємств і теплокомуненерго, які теж є їхньою власністю. Другим важливим фактором є те, що завдяки високим комунальним платежам уряд хоче наповнити бюджет і залатати всі діри в ньому. Оскільки реальних реформ за два роки не зробили, іншого виходу в Кабміну немає.

Читайте також Олігархи готують план розвитку України

Але ж уряд цьогоріч почав виділяти субсидії, вони здешевлюють вартість газу. Яка логіка в цьому?

- Субсидії — це можливість для тих, хто багато споживає газу, менше за нього платити й не скорочувати споживання. Це ще гірше, ніж при комунізмі. Думаю, такий підхід спрямований на різного роду відкати та фінансування корупційних схем. Очевидно, така ініціатива йде від Кабміну.

Як зменшити споживання газу та його вартість для населення?

- По-перше, варто інтенсивно запроваджувати енергозберігаючі технології для житла та крупних підприємств. Тоді скоротимо споживання до польського рівня 20-25 мільярдів кубометрів у рік. По-друге, варто збільшити видобуток нашого газу. Для цього треба скоротити ренту на газ. По-третє, треба проводити розумну політику щодо субсидування та інших пільгових умов. Тоді зможемо вийти на нижчу ціну газу для населення. На яку саме, мені поки важко говорити.