Сьогодні у пунктах обміну валюти долар продають за 25 грн, купують – за 23 грн. За останні два тижні це найбільша маржа. На міжбанківському ринку вартість долара суттєво знизилася. Зараз його продають за 23,05 грн, а купують — за 22,89 грн. НБУ підняв сьогодні офіційний курс до 22,96 грн. Економісти для "Знай" зробили три прогнози вартості валюти на наступний рік.

"Зараз ослаблений попит на валюту, тому курс стабілізувався. Протягом січня долар коштуватиме стільки ж. У лютому його вартість почне зростати, бо збільшуватиметься попит. Дуже багато залежатиме від вартості нафти і політики уряду та НБУ. Якщо вона буде такою, як 2015 року, варто очікувати до кінця року 26-26,5 грн. До такого рівня він дійде восени. Здебільшого на це впливатиме інфляція гривні", - пояснює "Знай" Володимир Марченко, економіст компанії AFS.

Читайте також З нового року іномарки подешевшають на 15 тисяч гривень

Наступного року військовий конфлікт на Донбасі вже не впливатиме на вартість валюти, оскільки його заморозили.

"Вартість долара ростиме паралельно із інфляційним паритетом. Якщо матимемо інфляцію 15 відсотків, то гривня подешевшає на 10-12 відсотків. Через зменшення купівельної спроможності населення у нас впав імпорт товарів із-за кордону. Відповідно зменшився відтік валюти. Думаю, верхнею межею наступного року буде вартість долара 27,5 гривень", - прогнозує Павло Мельник, директор агенції "МПП-консалтинг".

Популярні новини зараз
Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

Дещо песимістичніший прогноз мають в Українському аналітичному центрі.

"Курс долара в Україні залежатиме від нашого експорту. Наступного року, на жаль, матимемо падіння доходу від експорту, бо через подешевшання нафти й інші світові тенденції зерно і метал дешевшають. Відповідно в Україну приходить менше виручки. Другий фактор, від чого залежить курс, це надходження в Україну від переказів з інших країн. Це можуть бути перекази заробітчан чи якісь надходження за діловими програмами. За цей рік до нас надійшло на 20 відсотків менше таких переказів. Ця тенденція продовжується. Тому думаю, за наступний рік долар подорожчає щонайменше до 28 гривень", - пояснює "Знай" Олександр Охріменко, президент Українського аналітичного центру.

Нагадаємо, цьогоріч американська валюта подорожчала в Україні із 18,75 грн до 25 грн.