Вартість нафти марки Brent впала до рекордно низького рівня на лондонській товарній біржі. Тепер барель сировини продають за $31,7. Це найнижча ціна за останні 11 років. Минулого тижня нафту продавали за $33,37.

"Така ціна є наслідком багатьох факторів. Один із основних це зміна економічної ситуації в Китаї. Там подорожчав долар і підприємства стали закуповувати менше сировини. Тим самим суттєво скоротили попит на нафту на світових ринках", - пояснює "Знай" Володимир Бутко, аналітик Інституту нафти і газу.

Читайте також Різдво почалися із обвалу вартості нафти до 11-річного мінімуму

За його словами, у разі відсутності різного роду конфліктів на Сході вартість нафти у найближчий місяць може опуститися до $30.

"Найбільше від падіння ціни страждає Росія. Російський рубль вже відреагував на це. Тепер долар у них коштує 76 рублів. Думаю, найближчим часом росіяни вдаватимуться до організації нових заворушок на Далекому Сході й відновлять наступи на Донбас. Таким чином дестабілізовуватимуть ситуацію, аби повернути вартість нафти хоча би до 35 доларів. Адже зараз вони продають свою сировину в збиток. Якщо така низька ціна протримається ще місяць, то вони змушені будуть опустити ціни й на газ. Продаватимуть його не за 219 доларів,а за 200. Такий стан речей добре виснажуватиме економіку Росії, адже найбільший притік до їхнього бюджету надходить від продажу сировини", - каже фахівець.

Популярні новини зараз
Змії пішли в атаку на українців: як запобігти укусам і чи існує ефективний антидот В Україні з’явився новий вид пенсій: отримати може кожен, але доведеться поділитись Комунальники "наплювали" на мораторій: встановили незаконні тарифи та змушували переплачувати ВПО запропонують розпочати життя з чистого аркуша: як це зробити
Показати ще

Нагадаємо, науково-технічний центр "Психея" прогнозує падіння вартості нафти протягом 2016 року до $31-32 за барель.