Сьогодні долар в Росії продають за 76 рублів, євро – за 84,5 рублів. Протягом вчорашнього дня вартість російської валюти опустилася до найнижчого рівня за останні 18 років. Востаннє подібне падіння було під час економічної кризи 1998 року.

"Так російський рубль реагує на падіння вартості нафти. Чим дешевшою стає нафта, тим більше слабне російська економіка. Вона вже ніколи не повернеться до стану 2010-2013 року, адже з того часу не лише почала дешевшати нафта, а в Російській Федерації з'явилися нові забавки – окупація Криму, захоплення Донбасу, військові операції в Сирії, торговельна війна з ЄС і Україною. Це все збільшило видатки із їхнього бюджету на 34 відсотки", - говорить "Знай" Володимир Марченко, аналітик консалтингової компанії AFS.

За його словами, російська влада протягом останнього місяця намагається зупинити падіння рубля скороченням видатків.

"Вони знизили інтенсивність бойових дій в Сирії, стали менше фінансувати бойовиків Донбасу. Йдуть на поступки в ціні на газ для України. Вчора в Україну прилетів представник Путіна домовлятися про врегулювання ситуації на Сході України. Думаю, наступним кроком стануть якісь намагання урегулювати ситуацію навколо Криму. Але це станеться років за два. Поки Кремль не готовий жертвувати ідеологічним козирем, що підвищив рейтинг Путіна", - пояснює фахівець.

На думку фахівця, до весни російський рубль впаде ще на 20%.

Популярні новини зараз
В Україні легкові авто ТЦК беруть на облік: що загрожує власникам Ви подивитесь на лічильники і не повірите очам: як прибрати кілька кубів до кінця місяця без порушень Таких цін не бачили давно: скільки доведеться заплатити за курячі та перепелині яйця Комунальники готуються запровадити новий тариф: яка платіжка збільшиться майже на 40%
Показати ще

"У березні долар там продаватимуть за 88-90 рублів. Але це станеться в тому випадку, якщо міжнародні санкції й далі діятимуть на Росію, а Україна не робитиме ніяких поступок. Навпаки – влаштовувутиме диверсії на окупованих територіях й інтенсивніше знищуватиме проросійські угруповування на Донбасі", - прогнозує фахівець.

Читайте також Нафта встановила новий рекорд - $31,7 за барель

Нагадаємо, у грудні минулого року ряд російських областей зменшили фінансування освіти та культури із місцевих бюджетів, аби скоротити видатки з державної казни.