Фахівці спецпідрозділів Управління держохорони проаналізували відео з місця вбивства екс-депутата Держдуми Дениса Вороненкова. Зволікання охоронця подарувало вбивці можливість зробити контрольний постріл.

Про це пише "Страна".

Зазначається, що у охоронця в закритій на блискавку сумці був АПС – автоматичний пістолет системи Стєчкіна з магазином на 20 патронів і чудовими бойовими характеристиками. Дивно, чому зброя знаходилася не у прихованій під одягом кобурі. Це дозволило б миттєво вихопити пістолет і почати прицільну стрільбу.

Цей фактор став вирішальним, за словами фахівців.

"Секунди небоєготовності охоронця вартують життя для об'єкта охорони, причому куля в цьому випадку дістається й бодігардові. У випадку Вороненкова так і вийшло. Як видно на відео, депутат, занурившись в телефон, йде людною вулицею. Охоронець теж розслаблений – перекладає за ремінь сумку з руки в руку, підтягує штани, засовує руку в кишеню, позбавляючи себе можливості відреагувати", - розповів фахівець.

Популярні новини зараз
РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Як зазначив він, на роботі у охоронця "повинні вирости очі на спині, голова крутитися на 180 градусів, а зброя постійно бути напоготові".

Крім того, за правилами, охоронці повинні працювати в парі. Якщо ж працює один, то він повинен своїм тілом прикривати спину особи, що охороняється, і стежити за тим, що відбувається спереду і з боків.

"Головною ж помилкою бодігарда стало те, що він обігнав свого підопічного і пішов попереду нього", - зазначають спецназівці.

На записі видно, що у кілера, який рухається позаду, було безліч шансів, з урахуванням такого розслабленого стану об'єкта і охоронця, спокійно вистрілити Вороненкову і охоронцю в потилиці й втекти.

Але видно, що кілер непрофесіонал – він скаче за ними підтюпцем, потім підбігає впритул до Вороненкова, який міг бути озброєний хоча б травматикою і вистрілити кілеру в обличчя, щоб запобігти замаху. Але у Вороненкова не було зброї – він інстинктивно розвернувся до незнайомця, що його наздогнав, а охоронець у цей час був з протилежної строни від депутата.

Кілер вистрілив, а охоронець лише махнув у його бік сумкою, де лежав пістолет. Поки лежачи на тротуарі він возився з блискавкою, доля Вороненкова була вирішена.

Вже пізніше охоронець все ж дістав пістолет і вистрілив у кілера, який не продумав шляхи відходу.

Як писав раніше інформаційний портал "Знай.ua", радник голови МВС Антон Геращенко оприлюднив досьє на вбивцю Вороненкова.