В Україні є не мало прекрасних і загадкових місць, які так чи інакше приваблюють туристів не тільки з України, але й з усього світу. Але якщо українська Венеція - Вилково, озеро Сенивир або тунель кохання в Клевані перетворилися на місця масового паломництва, то ще є на Україні багато цікавих місць про які пересічний читач не знає і не чув.

"Знай" склав рейтинг унікальних місць нашої України, які ще не встигли стати народним надбанням туристів. Так що дізнавайтеся про Україну і готуйтеся робити селфі.

Маяк в чистому полі

На кордоні між Миколаївською та Херсонською областями біля села Лупарево прямо в південного степу стоїть справжній маяк. Це Хабловський задній маяк і йому 147 років.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Чому він з'явився в степу - ніхто пояснити не може. Місцеві краєзнавці запевняють, що будівля була побудована в той час, коли в степу був лиман.

Попередня будівля була знищена під час війни. Вона служила в той час орієнтиром для артилерії. Заново його відбудували тільки в 1952 році - тому що, військові руйнування пошкодили маяк до невпізнання. Окрім ремонту стін була змінена кольорова схема: тепер фасад закритий металевою "вагонкою", пофарбований в чорний колір з білою вертикальною смугою. Цоколь пофарбований у чорне. Зараз маяк своїх початкових функцій не виконує - це скоріше пам'ятник.

На маяку є напис "Подарунок ХІХ з'їзду ВКП (б)". Цей напис унікальний: адже з'їзд був останнім сталінським з'їздом, на якому ВКП (б) була перейменована в КПРС. Наступний ХХ з'їзд був вже з іншої епохи і пройшов під гаслами розвінчання культу особи Сталіна.

Найцікавіше в маяку - його "пісня". У вітряну погоду виразно чутні важкі, низькі звуки чимось нагадують тувімский горловий спів або розспіви тибетських буддистів.

Тернопільський віадук

На Тернопільщині, у Теребовлянському районі біля села Плебанівка до наших днів зберігся красивий 9-арковий кам'яний залізничний віадук. Побудований він був у 1896 році. Мостом його називати не зовсім правильно, оскільки для подолання різних перешкод, таких як ущелини, долини і яри, будувалися саме віадуки.

Хоча з боку він нагадує саме міст.

Можна з упевненістю сказати, що цього красеня зводили на совість.

Плебанівському віадуку вчені "дають" вже близько 150-ти років, однак зовні він зберігся бездоганно. І все завдяки 9-ти міцним аркам-опорам, побудованим з "нестаріючого" натурального каменю. Масивний і надійний, віадук допомагає навіть залізничним поїздам подолати звивисті схили.

Читайте також: Київ в десятці найбільш непридатних для життя мегаполісів

Водоспад у степу

Шолоховській каскадний водоспад - єдиний на території Дніпропетровської області. Адже водоспади для дніпровських степів зовсім не характерні.

Каскад знаходиться в Апостолівському районі біля села Токівське, на річці Кам'янка. Цей гідрологічний пам'ятник природи заснований в 1974 році в районі Дібрівського заказника, який розташований на кордоні Дніпропетровської та Донецької областей. Річка Кам'янка впадає в річку Вовча, і на цьому місці утворилося кілька водоспадів - явище вкрай рідкісне.

У деяких місцях річка обрамлена кам'яними берегами, є навіть невеликі гроти, а в кінці водоспаду природа створила "гранітні ванни"

У зв'язку з початком розробки в Токівському родовищі граніту, води Шолоховського водоспаду забруднилися. Раніше тут росли рідкісні квіти, внесені до Червоної книги, а також лікарські рослини. Це одне з найкрасивіших місць на Дніпропетровщині.

Місцеві називають водоспад маленьким дивом посеред степів і із задоволенням тут відпочивають.

Місто, якого немає

Орбіта - назва міста, якого не існує на картах - залишилася тільки табличка- вказівник та кілька десятків жителів. "Місто-привид" знаходиться в Черкаській області, біля Чигирина.

В кінці 20-го століття там почали будувати атомну електростанцію, яка повинна була забезпечувати енергією кілька областей. Біля майбутньої АЕС - заклали місто для співробітників. Але після вибуху на Чорнобильській АЕС будівництво станції припинили. З часом з містечка роз'їхалися люди.

Зараз Чигиринська АЕС - законсервований об'єкт. А про містечко нагадують порожні багатоповерхівки - майже всі жителі залишили свої квартири і будинки і виїхали в пошуках роботи і кращого життя. Залишилося кілька десятків пенсіонерів, яким їхати було просто нікуди.

Тутешні люди живуть щільною громадою в двох 5-поверхівках, займаються сільським господарством - благо, місця тут багато. А ось інфраструктури в Орбіті не залишилось ніякої - так що на пошту за пенсією або в лікарню доводиться добиратися до райцентру.

Покинуті будинки Орбіти зараз відвідують сталкери, любителі екстремальних фотосесій і мисливці за металом.

Козацьке гончарство

За 300 кілометрів від Києва, у Полтавській області знаходиться самобутня Опішня - старовинне козацьке містечко і столиця українського гончарства. Всього сто років тому тут жили тисячу талановитих і працьовитих майстрів-гончарів, вироби яких експортували по всьому світу.

Зараз тут Національний музей гончарства. На території музею, під відкритим небом розкидано 350 тис. дивовижних, ні на що не схожих об'єктів - великих і маленьких керамічних скульптур, фігур і фігурок, що дають найповніше уявлення про те, яку роль гончарство грало в історії України. Величезні концептуальні фігури з кераміки - сотні авторів, десятки епох. І весь цей чудовий легендарний парк знаходиться в надзвичайно мальовничому місці. У музеї проводяться екскурсії та виставки, також будь-який бажаючий може спробувати створити свой керамічний вироб.

Молитовник для сарматів

Недалеко від селища Мирне, Мелітопольського району Запорізької області стоїть величний і самотній кам'яний пагорб, який місцеві жителі називають Кам'яної могилою.

В давнину тут був храм і за повір'ями з'єднував він між собою три світи небесний, земний і підземний. Тут молилися, малювали і займалися ритуальними речами ще древні сармати. І якщо придивитися, то можна побачити давні малюнки і ієрогліфи на каменях. Перша ж згадка про Кам'яну могилу датована 1778 роком - під час російсько-турецької війни Суворов ставив тут блок-пости.

Кам'яна Могила - це виключно природне утворення. У наші дні висота пагорба досягає 12 метрів. На її площі налічується близько 3 тисяч плит. Сама могила не просто безладне нагромадження пісковикових плит, а правильно розвалений кам'яний панцир, печери і гроти які виявилися дуже зручними для культових цілей. У гротах і печерах стародавні люди залишили кілька тисяч малюнків - петрогліфів. Кам'яна Могила виконувала функції "світової гори", як Олімп у Стародавній Греції.

Читайте також: Незвичайні люди України: у хлопчика виріс мозок, а чоловік переніс 68 зупинок серця

Монастир в печерах

Поблизу села Розгірче у Львівській області знаходиться уникальнейший Печерний монастир. Святиня знаходиться в печерах і представляє собою унікальний зразок наскельного сакрального будівництва. Вперше цей старовинний монастир згадується в записах, датованих 15 ст.

Таке будівництво не є типовим для земель Галичини - сам монастир знаходиться на пагорбі, звідки відкривається прекрасний краєвид на всю навколишню місцевість і долину річки Опір.

Стіни печерного монастиря розписані різними написами, найстаріша з написів відноситься до 1675 року. Колись печерний комплекс мав довге дерев'яне продовження або стіни зверху скель, зараз основний скельний масив знаходиться у підніжжі хребта і на його схилі.

Сам монастир, де живуть ченці, розташований в трьох печерах, але якщо піднятися на верхівку пагорба, можна виявити залишки міста давньоруського періоду і навіть оборонні вали, які будували наші предки.

Мертве море Херсонщини

Біля села Григорівка, Чаплинського району, Херсонської області розташовано лемурійського озеро. Воно унікальне тим, що вода в ньому за своєю солоності вчетверо перевершує воду Мертвого моря. Місцеві стверджують, що в озері чиста ропа - через це воно завжди рожевого кольору.

Втім, природа там ні до чого. Лемурійського озеро в 1960-их роках "створив" радянський бомбардувальник, який зазнав тут крах. На місці катастрофи утворилася воронка. А оскільки поблизу знаходиться море і затокаСиваш - з часом воронка набралася солоною водою. Вода не здійснює ніякого руху - діватися з копанки їй нікуди. Окрім як випаровиваться під час спеки. Так що вся морська сіль залишається в озері.

Досліджуючи лемурійського озеро, вчені відкрили унікальні за своїми властивостями бруд і воду. В озері виліковуються всі хвороби, пов'язані із запальними процесами, в тому числі, невиліковні засобами традиційної медицини. У першу чергу, мова йде про хронічні захворювання суглобів - артритах і артрозах.

Місцеві жителі йдуть лікуватися до озера з приводу, а бізнесмени організували тут же лікувальний курорт.

Кам'яне село

На території Олевського району в Житомирській області є створене природою Кам'яне село. Насправді це унікальне нагромадження гранітних брил, химерно розкиданих серед лісу. Покриті мохом камені-валуни різних розмірів і форм нагадують сільські хати.

Є кілька версій походження такого неординарного рельєфу. Одна з них - гігантські валуни "приніс" сюди летник, а їх форму відточувала мільйони років природа. За іншою версією, кам'яні утворення - це залишки підніжжя старовинних гір, що утворилися після руху льодовика.

Цікавими і привабливими для туристів є камені з так званими слідами Бога. На поверхні таких каменів знаходяться виїмки у формі людської ступні. Як вважають місцеві жителі, ці сліди залишив сам Всевишній, коли відвідував тутешні землі. Вода, якою наповнені сліди, залишається теплою в будь яку пору року. Кажуть, якщо ступити в неї босоніж, можна набратися здоров'я, а якщо при цьому ще загадати бажання - воно неодмінно здійсниться.

Різнобарвні гори

У Костопільському районі Рівненської області знаходиться геологічний пам'ятник природи - Базальтові стовпи. На родовищі базальтів площею 0,8 га підноситься гряда вражаючих уяву колон. Стіна стовпчастих базальтів розтягнулася на 320 метрів. Насправді - це магматична порода, яка має незвичну форму . Все це створила природа під час геологічних процесів.

Самі стовпчасті залягання базальту такої кількості є унікальними в Україні. Місцеві мешканці та гості охоче фотографуються на тлі різнокольорових скель, які вночі можуть світитися в силу своїх особливостей і природи.