З огляду на чергове загострення боротьби з корупцією, по країні поповзли чутки, що деякі чиновники цілком можуть незабаром покинути межі України і сховатися за кордоном. Ми вже писали про те, в які країни вони можуть податися в першу чергу. Але ось біда, майже всі розвинуті держави можуть видати втікача-корупціонера правоохоронцям, відправити на батьківщину.

Але є ще на планеті місця, звідки точно не екстрадують. Правда, вони досить екзотичні. Справжні ведмежі кути, де можна ґрунтовно залягти на дно. Портал Знай.ua розповідає про найтемніші та найбільш закриті куточки планети, де можуть сховатися від правосуддя українські корупціонери.

Королівство Бутан

За однією з версій, назва Бутану походить від Бхот-Ант (Bhots-ant), що на санскриті означає «край Тибету». А для всіх, хто бажає сховатися від правосуддя, ця країна стане справжнім краєм світу.

Бутан - країна дуже закрита. Король Джігме Кхесар Намгьял Вангчук пильно стежить, щоб інші держави не лізли у внутрішні справи його королівства. Але туристів тут люблять. Ще б пак, адже третина доходів до державного бюджету надходить саме від туризму.

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин
Показати ще

Втім, за перебування в Бутані іноземним громадянам доводиться платити щоденне мито. Так що еміграція туди дешевою не буде. Зате в країні заборонені Інтернет та телебачення, так що ніхто не зможе зняти вас на камеру і викласти в мережу.

Потрапивши в Бутан, ви в прямому сенсі слова станете невидимі для очей і вух будь-яких правоохоронних органів. Розваг там, звичайно, немає. Зате в тиші монастирів і високих піків тибетських гір можна буде ґрунтовно подумати про життя та власні гріхи.

Відразу попередимо, що тютюн в Бутані теж під забороною. Так що починайте кидати цю шкідливу звичку вже зараз.

Північний Кіпр

Ще одна «сліпа зона» нашої планети - це Турецька Республіка Північний Кіпр, тобто та частина острова, яка належить Туреччині. Власне, ні з ким, крім Туреччини, у ТРПК не встановлені дипломатичні відносини, так що направити туди запит на вашу екстрадицію просто не вийде.

Життя там куди веселіше, ніж в Бутані. Кажуть, дуже дешевий алкоголь, хоча офіційно країна і мусульманська. І головне, ніхто і ніколи не запитає у вас про походження ваших грошей.

Але, варто сказати, що у еміграції в ТРПК є дві основні умови. По-перше, треба купити там житло. Не обов'язково розкішні апартаменти, вистачить і невеликої квартирки. Аби по документам ваша була. А по-друге - постійно мати на своєму рахунку мінімум 10000 доларів США. Ну, з цим-то у будь-якого українського корупціонера проблем точно не буде.

Острови Кука і Ніуе

Незважаючи на страхітливі назви, нікого аборигени там вже давно не їдять. А туристів, так і взагалі, дуже люблять і чекають. Та й самого Кука з'їли не тут, а на Гаваях. Наприклад, 80% ВВП островів Кука - це доходи саме від туризму. Так що, якщо у вас є гроші, можна спокійно вибирати цей маршрут і загубитися в Тихому Океані.

Правовий статус островів дуже цікавий. З одного боку, вони входить у вільну асоціацію з Новою Зеландією. Але з іншого - абсолютно самостійно вирішують будь-які питання на міжнародному рівні. З Україною у островів, на відміну від Нової Зеландії, дипломатичних відносин немає. Так що, якщо ви будете сидіти на них безвилазно, то ніхто вас не екстрадує.

Соломонові острови

Унікальна держава, яке розташувалась на 992-х маленьких островах. Щільність населення - 18 чоловік на квадратний кілометр. Ну і хто вас тут знайде? Хто вас тут, в принципі, буде шукати?

Цікаво, але дипломатичні відносини з Україною і Соломонових островів раптово є. Але, з огляду на неймовірно малу кількість дипломатичних представництв цієї країни (всього п'ять по всьому світу) і неймовірно велику кількість самих островів, навряд чи вас звідти будуть екстрадувати.

Крім того, у вас буде можливість ознайомитися з унікальною літературою Соломонових островів. Ця дивна держава породила цілу плеяду поетів і письменників, які об'єднують класичні народні сюжети тихоокеанських островів з останніми віяннями світової літератури.

Сахарська Арабська Демократична Республіка

Невелика самопроголошена держава, яка виникла на території колишніх іспанських колоній в Північній Африці. До речі, записуйте, краще вивчити іспанську мову хоча б на базовому рівні. Англійською тут говорять мало, а арабська - складна, її підтягнете вже на місці.

Не турбуйтеся щодо військових дій. Ось уже чверть століття, як в САДР тихо і спокійно. Питання про визнання цієї держави на міжнародному рівні зависло в повітрі і навряд чи вирішитися найближчим часом. На ці території претендує Марокко, але в ООН їм поки відмовляють в такому праві. Але і визнавати САДР повноцінною державою не поспішають. Україна поки тільки визнала право народу Західної Сахари на самовизначення, але дипломатичних відносин не заводила. А значить, і видати вас не зможуть.

Якщо ви завжди мріяли про африканську романтику і довгу мальовничу лінію горизонту уздовж пустелі, то Сахарська Арабська Демократична Республіка - це ваш вибір.

Вільний Кашмір

Любите індійське кіно і завжди мріяли покататися на слоні? Але ось тільки в Індію бігти небезпечно. Людина з європейською зовнішністю там завжди на виду, так що загубитись не вийде навіть серед багатомільйонного населення. Є вихід - Азад Кашмір. Весь Кашмір розділений між Індією, Пакистаном і Китаєм. Нас цікавить саме пакистанська його частина.

Формально Азад Кашмір - спірна територія Індії та Пакистану, доля якої повинна вирішитись на референдумі. Ось тільки, як це часто буває, референдуму не було, і найближчим часом не буде. Пакистан стежить за порядком, але особливо в справи місцевих жителів не сується. А вже шукати тут втікача з далекої і таємничої України точно не буде ніхто.