Заступник міністра охорони здоров'я Оксана Сивак вважає, що лікувати туберкульоз можна амбулаторно, госпіталізація потрібна тільки в критичних випадках.

Чиновник зазначила, що у кожного п'ятого хворого реєструється стійкість, серед повторних випадків лікування у кожного другого. Таким чином, кожен четвертий українець, хворий на туберкульоз, страждає мультирезистентною формою, повідомляють у МОЗ.

Така ситуація виникла через переривання лікування, госпіталізації до протитуберкульозних стаціонари, що не відповідають вимогам інфекційного контролю, неконтрольованого вживання антибіотиків, недотримання протоколів лікування.

У зв'язку з цим було прийнято рішення про зміну моделі при лікуванні туберкульозу: пацієнти без бактеріовиділення і з бактеріовиділенням можу вільно лікуватися вдома.

"На практиці це відбувається так: хворий йде до свого сімейного лікаря, отримує протитуберкульозні препарати, дотримується рекомендацій і повертається в родину. Він не повинен бути закритий в диспансері. Удома він відчуває підтримку, добре харчується і залишається в родині", - пояснила Сивак.

Популярні новини зараз
Астролог побачив у травні "лихо" для України ТЦК дав чоловікам 60 днів: повідомити обов'язково В Україні готується революція у житловій сфері В Україні змінюють правила виплат для ВПО: потрібно принести один документ
Показати ще

Таку модель використовують у багатьох країнах.

Начальник відділу нагляду і лікування туберкульозу Центру громадського здоров'я МОЗ України Яна Тарлеева сказала, що в США середнє перебування хворого чутливий туберкульоз в стаціонарі становить 15 днів, тоді як в Україні - 1,5 міс (43 дня) для чутливого туберкульозу та 5 міс (146 днів) для туберкульозу зі стійкістю до препаратів.

Нагадаємо, щорічно в Україні реєструється близько 30 тис. випадків захворювання на туберкульоз. В Одеській, Херсонській, Київській та Чернігівській областях - найвищий показник захворюваності. При цьому Україна знаходиться в п'ятірці країн з найвищим тягарем мультирезистентного (стійкого до ліків).

Раніше "Знай.ua" повідомляв, що в єдиному в Україні лепрозорії, який знаходиться в селі Кучурган, Одеської області живуть 9 осіб, які хворі на лепру (за старих часів її ще називали проказою).