Будівництво метро у китайській провінції Сичуань розпочалося з несподіваної знахідки під час копання тунелів. Археологи знайшли доісторичну гробницю з залишками жінки та моделями ткацьких станків та ляльок-"майстринь".

Знахідку датують періодом правління імператорів Цзінді (157-141 рр. до н.е.) та Уді (141-88 рр. до н. е.),пише Live Science.

Знайдена гробниця була невеликою, приблизно 7х3 метри квадратні. У ній знаходилось кілька станків, за якими сиділо 15 дерев'яних ляльок, висотою 25 сантиметрів. Вхід до усипальні "оберігала" нефритова статуя тюленя.

Вчені з'ясували, що поховану жінку звали Ван Діну, їй було близько 50 років.

Цінних речей у гробниці не знайшли. За словами дослідників, печатка на дверях була давно зламана, що говорить про сліди мародерства.

Популярні новини зараз
Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо
Показати ще

Дослідників найбільше збентежили ляльки-"майстрині". На кожній з них було вирізані імена реальних жінок, які працювали в доісторичній майстерні. А моделі ткацьких станків відтворювали точні копії тих, якими користувались в ті часи для виготовлення досить складного виду текстилю з різноманітними візерунками.

"Ми впевнені, що ці моделі з міста Ченду є найбільш ранніми зразками ткацьких верстатів", - розповів спеціаліст Чжао Фен.

Як повідомляв раніше інформаційний портал "Знай.ua", в Китайській провінції Хенань будівельники під час прокладання каналізаційних труб відкопали дві мумії в кришталевих трунах.