День народження секретаря РНБО Олександра Турчинова пройшов непомітно для громадськості. Можна навіть сказати, що після свого призначення головою нацбезу, все дні Турчинова проходять непомітно. Колись грізний і невблаганний «кривавий пастор» пішов у тінь. А йому, до речі, сьогодні виповнилося 53 роки.

Як розповіли Знай.ua у РНБО, чогось грандіозного не планується. Всі будуть у робочому режимі. Цікаво, що деякі співробітники відомства навіть не знали, що у їхнього шефа свято.

«Привітаємо Олександра Валентиновича на нараді, - розповіла нам прес-секретар Турчинова Ганна Вахотська. - Для нього кращий подарунок - це щоб ми добре всі працювали».

Вітаємо від душі

Незважаючи на те, що глава РНБО вирішив не влаштовувати гулянку, його з самого ранку вітали колеги по фракції та друзі по роботі у парламенті.

Популярні новини зараз
Вже у червні отримають більше: пенсіонерам нагадали важливий нюанс – як добитися перерахунку Українців зобов'яжуть сплатити податки за квартири минулих десятиліть Українським родинам виплатять 10800 грн: як подати заявку Упаковка по 80 грн: в Україні супермаркети змінили ціни на цукор, вершкове масло та олію
Показати ще

«Звичайно, привітаю Олександра Валентиновича, якщо зможу додзвонитися до нього», - розповів нам член БПП Володимир Ар'єв, який, до речі, теж сьогодні відзначає день народження. Йому виповнилося 42 роки.

У той же час представники колишньої влади не збираються вітати нинішнього секретаря РНБО, тому що, не дивлячись на те, що свого часу довго працювали під одним парламентським дахом, Турчинов так і залишився для них «сірої конячкою».

«Я не хочу виглядати лицеміром, кажучи, що буду вітати його, - повідомив нам колишній віце-прем'єр Борис Колесніков. - Але Турчинова (крім засідань ВР 7-го скликання) я бачив 3 рази в житті».

Поки іменинника вітали, він тим часом вирішив показати народу свою декларацію. Турчинов задекларував за 2016 рік 2 млн 204 тис. гривень, а його дружина 447 465 гривень.

Три в одному

Роль Олександра Турчинова, яку він зіграв у лютому 2014 року, не можна переоцінити. Ніхто не знає, щоб було б з країною, якби він дав слабину, коли тимчасово виконував обов'язки Президента України. У той же час відзначимо, що саме за його керівництва сталася анексія Криму.

Не варто забувати, що саме Турчинов очолив парламент під час політичної кризи 2013-2014 років. Трохи пізніше він же підписав постанову про призначення Арсенія Яценюка прем'єр-міністром України.

До речі, свого часу Турчинов виконував обов'язки і глави уряду. Це сталося у березні 2010 року в зв'язку з відпусткою Юлії Тимошенко.

Також за плечима Турчинова - керівництво Службою безпеки України. Цю посаду він отримав одразу після перемоги Віктора Ющенка на президентських виборах на початку 2005 року.

Як відомо, левову частку своєї політичної кар'єри він провів, перебуваючи поруч з Юлією Тимошенко. Але в серпні 2014 року через розбіжності залишив «Батьківщину» і разом з Арсенієм Яценюком та іншими політиками організував партію «Народний фронт».

Компромат

За Турчиновим, як і за будь-яким українським політиком, тягнеться низка скандалів і компроматів. У 2009 році, будучи віце-прем'єром, він нібито разом з прем'єром Юлією Тимошенко здійснив держзакупівлі по нечистим схемами на суму понад 52 мільярдів гривень. Також політика звинувачували в корупційних діях члени громадського руху «Чесно».

За словами колишнього радника президента Росії Путіна Андрія Ілларіонова, саме бездіяльність Турчинова і його соратників призвело до того, що Крим анексували росіяни, а на Сході країни почалася війна.

Існує ще дуже багато того, в чому звинувачують нинішнього секретаря РНБО, але в більшості своїй поки це не доведено.

Також читайте на Знай.ua про те, як Турчинов і його "гаманець" вивели в офшори $ 800 млн.