Цього року пенсії за віком піднімуть. Про це нинішнього тижня повідомили в Кабміні. На відміну від мінімальних зарплат, пенсії піднімуть несуттєво — на 10-12% і не всім пенсіонерам. На це потрібно близько 47,7 млрд грн. Кошти візьмуть від перевиконання доходів у Пенсійний фонд, пояснюють в уряді. Кажуть, після збільшення мінімальних зарплат туди надійшло значно більше грошей. На скільки саме, не повідомляють.

Кому підвищать пенсії

За інформацією урядовців, підвищення відбудеться у кілька етапів — у травні й грудні нинішнього року. Збільшені пенсії отримають ті, у кого виплати менше, ніж 1247 грн. Зазвичай це ті люди, які мали невисоку зарплату, й пенсію яким призначили до 2006 року. Фактично протягом травня їм виплати нараховуватимуть за тим самим принципом, що і раніше. Але, якщо зараз суму рахують, виходячи із середньої зарплати 1917 грн, то з травня — 3700 грн. Залежно від коефіцієнту страхового стажу й своєї зарплати пенсіонери отримуватимуть більше на 200-320 грн.
“Розмови про підвищення пенсій — занадто голосні. Адже більшість умов, за якими їх підвищуватимуть, не до кінця зрозумілі. По-перше, їх ніхто не оприлюднював. По-друге, наша солідарна пенсійна система складається із багатьох показників, тому не кожен громадянин України може її собі порахувати”, - каже порталу “Знай.ua” економіст Володимир Марченко.
За його словами, пенсії не підвищать і половині людей.
“Відповідно до інформації із уряду, більше грошей стануть отримувати 5,6 мільйона громадян. А всього у нас пенсіонерів — майже 12 мільйонів. Фактично, найбідніші пенсіонери матимуть на 200-320 гривень більше на місяць”, - пояснює експерт.
На його думку, таке підвищення сумнівне й не зовсім справедливе стосовно інших категорій пенсіонерів. Наприклад, тих, що отримують від 4 тис. грн.
“Варто взяти до уваги той факт, що мінімальну пенсію мають не лише знедолені, які мали малу зарплату, працювали в колгоспах чи ще на якихось роботах, де була мала зарплата. Мінімалку нараховують і тим, хто в 1990-х звільнився із роботи й заробив приватним бізнесом нелегально — продавав цигарки, варив і фарбував машини в себе у дворі, їздив на заробітки. Виникає питання — чому таким держава йде назустріч, а, умовно кажучи, середньому класу пенсіонерів — ні? Цікаво, що подібну підтримку найбідніших категорій населення любила раніше правляча Партія регіонів. Тільки наближаються вибори, одразу найбідніші пенсіонери отримували надбавки й підняття пенсій. Відповідно більшість із них потім голосували за партію влади”, - говорить економіст.

Наскільки зросте купівельна спроможність пенсіонерів

Ще з радянських часів пенсіонери були однією із найвразливіших категорій населення. Вони мали найменшу купівельну спроможність, не мали можливості змінювати техніку й одяг із такою частотою, як люди середнього віку. А пільги, які їм давали, спрямовані у більшості випадків на тих, хто живе у багатоквартирних будинках й користується трьома видами транспорту. Тобто для пенсіонерів-селян більшість фінансових преференцій неактуальні.
“За останні 10 років пенсія зросла майже утричі. Але купівельна спроможність зменшилася у 7-8 разів. 2007 року мінімальна пенсія була 410 гривень. За ці гроші можна було купити дві куртки-пуховики або 280 хлібин. Зараз на куртки треба 8 тисяч, а мінімальної пенсії вистачить хіба що на 110 буханок чорного. Я вже не кажу про ціну ліків й витрати на нормальне харчування”, - розповідає Володимир Марченко.
На його думку, після підвищення пенсій треба бути готовим до нового падіння купівельної спроможності.
“Не думаю, що уряд десь знайде 47,7 мільярдів. Якщо й знайде цього року, то навряд чи ці гроші будуть наступного, бо бізнес відмовляється від мінімальних зарплат — переводить людей на договори. Тому є ймовірність, що влада запустить друкарський верстат для грошей. А це спричинить наступний виток девальвації. Це призведе до наступного витка підняття цін”, - коментує ситуацію експерт.
Як повідомляв портал “Знай.ua”, інфляція минулого року склала понад 12%.

Популярні новини зараз
Вистачить на продукти й навіть комуналку: ПриватБанк нарахує клієнтам по 2500 грн кешбеку Помер Король Британії Чарльз ІІІ (оновлено) Не виїде закордон ніхто: у Міграційній службі закликали українців до перевірок Нові правила передачі показників та оплати послуг: газовики попередили про зміни
Показати ще