Тема безпеки інтернету актуальна завжди. На цю тему написано сотні статей, довідників і книг. Але ось біда, світ Всесвітньої мережі постійно змінюється, щодня і щогодини. Відповідно і будь-які правила з часом застарівають, стають неактуальні.

Захистити свої дані все складніше, причому як пересічному користувачеві, так і цілим корпораціям. Досить згадати недавню історію з кібератаками на сайт Yahoo і взломом мільйонів поштових акаунтів, щоб зрозуміти - ніхто не може почувати себе в безпеці. Портал Знай.ua розповідає, як не стати жертвою злому в 2017 році.

Соціальні мережі

Численні кінофільми створили образ хакера, щільно укорінений у свідомості людей. Багато хто думає, що злом і крадіжка чиїхось даних - це чисто технічний процес, який проходить виключно «в комп'ютері». Насправді, справа йде куди складніше.

Популярні новини зараз
Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили" Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Велика частина роботи хакера - це соціальна інженерія. Навіщо зламувати пароль, якщо можна дізнатися, як звуть собаку користувача або дівоче прізвище його дружини? Але якщо ще 15 років тому хакерам доводилося стежити за людьми, добувати копії їх документів і красти їх кореспонденцію, то зараз це зовсім не обов'язково.

Люди самі із задоволенням розміщують будь-яку інформацію про себе в численних соціальних мережах. Зазвичай адміністрація великих соцмереж дає можливість користувачеві приховати всі важливі дані, але навіть випадково забуте на якомусь сайті з пошуку роботи резюме або аккаунт на форумі можуть стати джерелом витоку. Люди залишають в інтернеті набагато більше слідів, ніж думають.

Тому в епоху соціальних мереж на перший план виходить соціальне правило. Підчищати свої сліди. Видаляйте будь-яку інформацію з порталів і майданчиків, якими в даний момент не користуєтеся. Ніколи і ніде не залишайте свої особисті дані просто так, без серйозної необхідності. Користуйтеся псевдонімами, де це можливо.

Навіть найкраща система захисту може виявитися безглуздою, якщо всю вашу біографію можна по крупицях зібрати в інтернеті. Десь користувач і сам може розговорився. Наприклад, в особистому блозі. Ну і, звичайно, навіть не думайте захистити свою банкову картку питанням: «Як дівоче прізвище вашої дружини?». Якщо у неї є акаунт у соціальних мережах, то це вже знають всі. Навіть якщо вона нікому не говорила.

Паролі

Про необхідність захищати свої дані надійними паролями говорили завжди. Але люди чомусь вперто не хочуть слухати цих порад. Тому не зайвим буде їх повторити.

Згідно з даними опитувань, проведених дослідницькою компанією Nielsen, 12% користувачів інтернету використовують однаковий пароль для все своїх облікових записів на різних ресурсах. А 36% опитаних заявили, що для важливих обліковок, на кшталт пошти, звичайно, придумують паролі складніше, але в цілому теж використовують один пароль.

Чому це небезпечно? Так, зламати пошту Google вкрай непросто. Великі компанії постійно працюють на підвищенням рівня безпеки даних користувачів. Якщо, звичайно, самі не зливають їх спецслужбам, але це інша історія. А ось ресурси простіше, на зразок онлайн-магазинів, форумів чи торрент-трекерів так надійно своїх клієнтів не захищають. Зламавши ваш аккаунт там, хакер автоматично отримає і доступ до пошти, якщо паролі співпадуть.

На даний момент, згідно з тим же опитуванням від Nielsen, 24% інтернет-мешканців використовують пароль від особистої поштової скриньки на інших сайтах і сервісах, в тому числі і в соціальних мережах та онлайн-магазинах.

Крім того, не можна забувати, що пароль варто якомога частіше міняти. Ідеально, якщо зміну паролів ви будете влаштовувати раз на три місяці. На жаль, цьому правилау слідує лише 20% користувачів. А 22% і зовсім ніколи паролів не змінювали.

Прив'язувати пароль найкраще до номера телефону. Не бійтеся спаму і зайвих SMS, безпека дорожче. А ніяке "секретне" питання вас так не захистить.

Будьте уважні

Одним з методів отримання ваших даних в інтернеті є так званий фішинг. Зловмисник висилає вам посилання, яке на перший погляд схоже на посилання на відомий вам ресурс. У цей момент багато користувачів розслабляються, проходять по відомій, на перший погляд, адресі і вводять там свій логін та пароль. Які моментально потрапляють до шахраїв.

Так що варто дуже уважно ставитися до посилань, які вам вислають не близькі друзі. Краще не відкривати їх зовсім. А якщо все-таки хочеться відкрити, то уважно перевірте адресу сайту.

Покупки онлайн

Покупками в інтернеті вже навряд чи можна когось здивувати. Існують онлайн-магазини з будь-яким асортиментом і товарами на будь-який смак. Користуються їх послугами мільйони людей по всьому світу.

Але ж і там можуть засісти шахраї, які тільки і чекаю ваші банківські дані, щоб поживитися станом вашого рахунку. Як не попастися на їх вудку?

По-перше, намагайтеся користуватися послугами великих і відомих магазинів з хорошою репутацією. Якщо там потрібних товарів немає, але ви знайшли якийсь невеликий невідомий магазинчик, то просто придивіться до нього. Якщо сайт розміщений на безкоштовному хостингу, краще утриматися від придбання. Можна також перевірити сертифікат справжності, виданий сайту. І намагайтеся використовувати в таких випадках віртуальну клавіатуру, щоб захиститися від кейлоггерів, тобто програм, який можуть «побачити», які саме кнопки на клавіатурі ви натискали.

Висновок

Головна порада з безпеки даних в інтернеті залишається незмінною вже багато років. Щоб убезпечити свій комп'ютер потрібно виконувати три речі: не купуй комп'ютер, не володій комп'ютером і не користуйся комп'ютером.

Але раз комп'ютери з виходом в інтернет у нас у всіх вже є, і ми від них не відмовимося, варто хоча б відповідально ставитися до збереження своїх даних. На 100% убезпечити себе, звичайно, не можна. Але багато що залежить і від нас.