Отже, колишній глава ДФС Роман Насіров на свободі. Коштувало це недешево. За нього сплатили найбільшу заставу в історії України - 100 млн гривень. Причому внесла цю колосальну суму його дружина, чим змусила всю країну знову повірити у "справжню любов" і викликала цілий шквал жартів та мемів.

Не виключено, що тепер Роман Михайлович вирішить покинути країну і більше з українською правоохоронною системою не зв'язуватися. Звичайно, це поки тільки припущення. І все ж, давайте подумаємо, а куди саме може податися Насіров, якщо вирішить зникнути з поля зору слідчих.

Лондон

Перший варіант, який приходить на розум. Все-таки саме там у Романа Михайловича знайшли відразу дві квартири, які він, скажімо так, забув згадати у своїй податковій декларації.

Популярні новини зараз
Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

По-перше, це добротна трикімнатна квартира №22 в будинку Фоллоуфілд на Леннокс Роуд. Північ Лондона, гарний район, затишне місце далеко від галасливих барів Іст-Енду. А по-друге - квартира №5 по вулиці Лаймхарбор 3.

Сам Роман Михайлович стверджує, що просто орендує ці квартири. Але якщо ви подумали про щомісячні виплати з комуналкою, то справа тут трохи інша. Одна з квартира знаходиться в довготерміновій оренді (leasehold) від 40 до 125 років. А друга куплена в кредит, третина суми за неї вже навіть оплачена. Так що без даху над головою Насіров не залишиться і знамениті лондонські дощі йому не страшні.

З іншого боку, англійське правосуддя може і видати невдалого чиновника. Але англійські суди - це справа затяжна, на довгі роки, так що в якості місця перебування на перший час Лондон підходить майже ідеально. Ось Олександр Онищенко там живе, судячи з усього, розкошуючи. І ніякого правосуддя не боїться.

Угорщина

Тут все просто. Кажуть, що у Романа Михайловича є не тільки паспорт, який підтверджує його вірне підданство Британській короні, але і паспорт громадянина Угорщини.

Угорщина - це, звичайно, не така комфортна країна, як Британія, але там і бардаку більше. Отримати політичний притулок там не складно, загубитися - ще простіше. Навіть відкрити свій бізнес можна, жити і добра наживати.

Є, звичайно, і мінуси. І головний з них - нестабільна політична ситуація в самій Угорщині. Не виключено, що вже завтра до влади прийдуть якісь сили, які захочуть дружити з Києвом і видадуть всіх, кого будуть вимагати.

США

Не найкраща ідея. Звичайно, американська мрія вабить майже кожного, але система американського правосуддя - це одна з найсерйозніших речей на нашій планеті. Якщо з'ясується, що хоча б один долар або американські цінні папери незаконно потрапили до Насірова в кишеню, то доведеться йому повторити долю Павла Лазаренка.

Нагадаємо, що Павло Іванович колись потрапив з корабля на бал і був затриманий просто прямо в аеропорту в Нью-Йорку. Провівши в цілому близько 8 років в американській в'язниці, Лазаренко у 2012 році все-таки вийшов на свободу. Зараз він живе з сім'єю неподалік від Сан-Франциско, і начебто навіть американський суд залишив його у спокої. Шлях до американської мрії вийшов вдалий в результаті, але довгий, складний і повний поневірянь.

Залишитися на батьківщині

Своєрідний варіант, який, тим не менш, вибирали деякі українські чиновники в розшуку. Згідно минулорічної податкової декларації Романа Михайловича, у нього є три земельні ділянки.

Одна, площею 395 кв. м, знаходиться на Чернігівщині в селі Количівка. А ще дві - в Козині Обухівського району Київської області. Облаштувавши на одній з цих земельних ділянок притулок, можна довго приховуватись від українського правосуддя в лісах, як партизан.

У генерала Олексія Пукача ж вийшло. Цілих шість років його шукали в Лондоні і Баден-Бадені, а він жив собі в сільській місцевості в Житомирській області, де нікому просто в голову не приходило шукати. Так що сценарій ризиковий, але цілком реальний.

Благословенний Ростов

А чому б і ні? Росія точно нікого і ніколи Україні не видасть. Кар'єру чиновника Роман Насіров починав робити ще при Вікторі Януковичі, так що знайомства серед "старої гвардії" могли і залишитись.

Досить просто зробити себе жертвою режиму Порошенко, і можна навіть пару прес-конференцій потім дати на цю тему. По всіх російських центральних каналах покажуть. Ось тільки в такому випадку зворотного шляху в Україну вже не буде. Хіба що прямо в камеру. І вже не на за фінансові справи, а за зраду.