Непередбачуване життя в українських чиновників. Ще недавно глава Фіскальної служби Роман Насіров прямо на даху будівлі власного відомства в приємний літній день гордо презентував нову форму співробітників, посміхався і давав інтерв'ю. А тепер він відсторонений від посади та знаходиться під арештом.

Біографія Романа Михайловича в цілому не дуже звичайна, і різких поворотів у ній вистачало, нехай і не таких трагічних. Портал "Знай.ua" покопався в минулому скандального чиновника.

Перспективний трейдер

Батько Романа Насірова Мікаїл Насір оглу Насіров приїхав в Україну з Азербайджану. Сам Роман народився вже тут, в Чернігові. Свою трудову діяльність розпочав там же, маркетологом на підприємстві "Куб".

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно
Показати ще

Тоді ще просто студент, Насіров довго шукав себе: продавав банківські бази даних, працював кадровиком, юристом, займався валютними деривативами. Був, скажімо так, фахівцем широкого профілю. Всіх місць роботи і способів заробітку Романа Михайловича в той період життя не згадає, напевно, і він сам.

Все змінилося в 2007 році, коли Насіров почав торгувати беспоставочним форвардом на гривню. На молодого спритного трейдера звернула увагу велика інвестиційна компанія Concorde Capital і її гендиректор Ігор Мазепа. Компанія якраз збиралася розширюватися, причому робити це радикально - відкривати офіс у Лондоні.

Спеціаліст-міжнародник

Як розповідав потім сам Мазепа, очолити лондонський офіс і було запропоновано Роману Насірову. На цю справу виділили цілий мільйон фунтів, плани були дуже масштабні і райдужні. Але цьому проекту не судилося збутися. У 2008 році, як відомо, грянула світова фінансова криза, фондові біржі США та Європи трясло, ринок хитало, так що про лондонські мрії довелося забути.

Втім, Ігор Мазепа не залишив молодого колегу без роботи, поставивши його керувати торгівлею цінними паперами в Concorde Capital. І ось тут уже фінансова криза Роману Михайловичу, навпаки, виявилася вкрай корисною. За словами політолога Олександри Решмеділової, він був одним з перших, хто збагнув, що на девальвації гривні можна непогано заробити, і впритул зайнявся торгівлею єврооблігаціями, що тоді подешевшали.

Незважаючи на те, що саме Мазепа вивів, як то кажуть. Насірова в люди, вже в 2009 році їх шляхи розійшлися. Він пішов на більш перспективну посаду в компанію Renaissance на запрошення Пітера Ванхекке. Перспектива полягала в міжнародному статусі компанії. І, відповідно, куди більш широких можливостях.

І Насіров не прогадав. Коли в 2011 році Ванхекке пішов з Renaissance, його наступником став саме Роман Михайлович. Здавалося, що ось і мрія про серйозну посаду в Європі стає реальністю, але раптово кар'єра Насірова зробила черговий різкий поворот.

Молодий чиновник

Як сказав колись Гай Юлій Цезар, "краще бути першим у провінції, ніж останнім у Римі". Очевидно, так розсудив і Роман Насіров. У квітні 2013 року він залишив компанію Renaissance і відмовився від роботи на міжнародному рівні, щоб стати чиновником. Його призначили заступником голови правління Державної продовольчо-зернової корпорації України.

Посада серйозна, адже ДПЗКУ - це одне з найбільших і найбагатших аграрних підприємств, що належать державі. Втім, і тут Насіров надовго не затримався, адже вже через рік, після повалення Януковича, був проведений міжнародний аудит, який виявив, що керівництво ДПЗКУ займалося переважно розкраданнями в особливо великих розмірах. Набігло цілих 177 млн ​​гривень, а керівництво держпідприємства було оголошено в розшук слідчими органами.

Втім, самому Роману Насірову це ніяк не зашкодило. Серед обвинувачених його не було, так що він просто вчергове змінив рід діяльності і був обраний народним депутатом від "Блоку Петра Порошенка" на найближчих виборах.

Але сидіти в Раді і натискати на кнопки - це не найвідповідальніше заняття для діяльного Романа Михайловича. Тому він вирішив взяти участь в конкурсі на посаду керівника Державної фіскальної служби. І виграв його.

Правда, довелося Насірову трохи і понервувати, адже паралельно в Печерському суді розкрилися деякі подробиці його причетності до розкрадань на ДПЗКУ. Але тоді винною була знову оголошена інша людина.

Арешт і повалення

Подальші події ви вже знаєте. Весь час перебування Романа Насірова на посаді глави ДФС його переслідували скандали і негаразди. Наприклад, якось його викрили в незнанні податкового законодавства. За спогадами очевидців, ще в 2012 році Насіров зганьбився на зустрічі Forbes-клубу, коли Каха Бендукідзе запитав у нього, який в Україні розмір прибуткового податку, а Насіров розгубився і нічого не відповів.

Звичайно, за три роки це можна було вивчити, але говорити про якусь серйозну професійну підготовку в даному випадку вже не можна. Потім НАБУ знаходило незадекларовану квартиру в Лондоні, намагалося з'ясувати, де він взяв гроші на відвідування інавгурації Дональда Трампа і багато іншого.

Тепер Насіров сидить у Лук'янівському слідчому ізоляторі. Ніякого інфаркту та операції на серці у нього не було, в чому чиновник зізнався сам. А майбутнє колишнього глави ДФС і людини найрізноманітніших професій та занять Романа Насірова більш ніж туманне.

Втім, йому не звикати до різких поворотів долі.