Вже декілька днів поспіль у Солом'янському суді Києва триває розгляд справи про обрання запобіжного заходу відстороненому керівнику фіскальної служби (ДФС) Роману Насірову. Звідки взялася гучна справа проти чиновника такого рівня та як "система" захищає своїх людей – читайте у матеріалі.

Перебіг подій

У четвер 2 березня детективи НАБУ, без широкого розголосу, провели низку точкових обшуків у Романа Насірова: за місцем роботи і проживання. Самого чиновника там не опинилося.

Цього дня на роботу Насіров не вийшов. Жодних повідомлень про своє місце перебування він не залишав.

Ближче до вечора Насіров знайшовся у державній VIP-лікарні "Феофанія" з нібито "високим тиском" і "підозрою на інфаркт" (було спростоване обстеженням у іншому медзакладі згодом). Лікарі закладу заявили, що стан фіскала можна оцінити як "середньоважкий".

Популярні новини зараз
Вистачить на продукти й навіть комуналку: ПриватБанк нарахує клієнтам по 2500 грн кешбеку Молитися на індексацію не доведеться: українцям підказали, як збільшити пенсію Виїзд з України зміниться 18 березня: які нововведення чекають на всіх вже в понеділок Зібрав долари на "чорний день" - отримай штраф: в Україні змінилися правила зберігання валюти
Показати ще

Близько 21:00 до "Феофанії" прибули детективи НАБУ задля вручення Насірову підозри у вчиненні економічного злочину.

Як виявилося, облава на головного фіскала країни пов'язана з розслідуванням "справи Онищенка", а точніше, незаконною співпрацею біглого нардепа з українською Фіскальною службою.

Слідство вважає, що Роман Насіров допомагав фірмам Онищенка уникнути сплати податків на суму 2 мільярди гривень.

Цього ж дня, об 21:00 спецпідрозділ НАБУ силою потрапив у палату Насірова, де зачитав чиновнику підозру у вчиненні злочину, передбаченого 364 статтею Кримінального кодексу України – зловживання службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки.

Детективи оголосили Насірову, що він є затриманий по цій справі.

За словами адвокатів, під час вручення підозри їх підзахисний перебував у непритомному стані. З цього часу почався відлік 72 годин, за які суд мав обрати запобіжний захід для Насірова або відпустити його на волю.

3 березня. Близько полудня уряд вирішив відсторонити Насірова від займаної посади. Президент Петро Порошенко також прокоментував справу проти Насірова, висловивши формальну підтримку НАБУ.

Вранці 4 березня, у супроводі детективів, Насірова вивезли з лікарні "Феофанія" до Інституту кардіології імені Стражеска для незалежної медичної експертизи. Народні депутати з БПП перешкоджали транспортуванню Насірова до цього закладу.

Того ж дня сам Насіров у Facebook заявив, що готовий захищатися у суді і не буде "відлежуватися".

Ввечері 4 березня відбулося перше судове засідання Солом'янського районного суду, але через повідомлення про замінування, суд перенесли на наступний день.

Громадські активісти заблокували будівлю суду, побоюючись втечі Насірова. Протягом 5 березня суд так і не спромігся обрати екс-керівнику ДФС запобіжний захід за 72 години. Наразі Роман Насіров залишається заблокований у будівлі суду.

Офіційна версія звинувачень

За словами голови НАБУ Артема Ситника, улітку 2016 року після голосування у Раді за зняття депутатського імунітету з Олександра Онищенка, нардепи вимагали покарати усіх, хто з ним пов'язаний. Не лише спільників з державної компанії "Укргазвидобування", але й чиновників з ДФС, які, можливо, допомагали Онищенку у махінаціях.

Ситник заявив, що слідство у цьому напрямку проводилося з самого початку.

- Ми розслідували причетність посадовців ДФС у цій справі. Сьогодні у нас є достатньо доказів протиправної діяльності керівництва Фіскальної служби. На їх підставі проведене затримання Романа Насірова. Йому оголошена підозра, – заявив Артем Ситник.

Неофіційна версія

За успіхом чи провалом справи проти Насірова стоїть власна репутація НАБУ і САП. Понад два роки нові антикорупційні органи не показали вагомих результатів.

Медійно НАБУ і САП дуже "просіли". Вони погрузли у взаємних звинуваченнях. А НАБУ спромоглося запам'ятатися лише скандальним прослуховуванням прокурорів.

Правильні люди водили за ніс детективів, спочатку амбарною книгою Партії регіонів, а потім "компроматом Онищенка". Однак міцно підчепити на гачок когось із високопосадовців так і не вдавалось.

Натомість Генпрокуратура яскраво намагається демонструвати власну активність і видимість антикорупційної боротьби. Підкреслюючи власну першість у боротьбі за повноваження з НАБУ.

У НАБУ ситуація гірша, лише тому, що очікування від її діяльності є дуже високими.

Міжвідомчий конфлікт та суперництво ГПУ та НАБУ штовхає кожну з організацій до певного роду відкриття гучних справ.

Саме тому справа Насірова є дуже важливою для антикорупційних органів, адже може відновити втрачену довіру та втерти носа скептикам і злостивцям.

Чому саме Насіров?

Роман Насіров є дуже важливим персонажем у владній вертикалі Порошенка. Саме до нього стікаються всі фінансові потоки держави.

Ударом по Насірову, якого називають "гаманцем" теперішньої влади, НАБУ робить серйозний антикорупційний випад проти діючої влади.

Колишній екс-заступник директора ДФС Костянтин Лікарчук, якого фактично виштовхали зі служби, розповів, що "лягти в лікарню", як це зробив Насіров, є відомим фінтом адвокатів, аби захистити свого клієнта.

Але для України така тактика є вже давно відомою. Адвокати використовують її також з метою виграти час для розбудови стратегії захисту свого клієнта. В Україні ж такі випадки є лакмусовим папірцем корупційних справ.

Якщо відкинути будь-які медійні мотиви НАБУ у цій справі, очевидно, що в Антикорупційному бюро розуміють усю серйозність звинувачень чиновника такого рівня, і бажання просто "попіаритися" може повністю знищити цю організацію.

Без нового Антикорупційного суду і судової реформи загалом справа Насірова з великою вірогідністю зазнає фіаско. Але це зможе форсувати створення такого органу.

Після початку справи проти Насірова в Україні заговорили про нову якість політики. Буцімто в країні зникає каста "недоторканних". Чи вистачить пружності антикорупційним органам, щоби витримати тиск старої вертикалі – дізнаємося вже зовсім скоро.