Конституційни суд України підтвердив відповідність Основному закону президентського законопроект "Про внесення змін до Конституції України щодо децентралізації влади". Документ передбачає додаткове положення про особливості здійснення місцевого самоврядування в окремих районах Східної України.

Про вплив змін до Конституції на політичну ситуацію в країні напередодні місцевих виборів "Знай" розповідає керівник Українського бюро Центру політичних технологій Георгій Чижов.

- Як зміни до Конституції і особливий порядок самоврядування для частини Донбасу вплинуть на внутрішню політику України?

- Питання "особливого порядку" для "окремих районів" суспільство взагалі сприйняло дуже болісно. Хоча це питання набагато менш важливе, ніж децентралізація влади, що вноситься в Конституцію і почасти змінює самі принципи устрою української держави. До того ж, суть особливого порядку здійснення місцевого самоврядування не визначена. Є окремий закон, який повинен це все визначати, але його можна міняти. Швидше за все, внесення "особливого порядку" в тіло Конституції - очевидна поступка Заходу, який зацікавлений у реалізації Мінських угод. Прихильникам єдності України така постановка питання, як кістка в горлі, але піднімати паніку з цього приводу немає сенсу. Об'єктивна ситуація така, що ігнорувати війну неможливо. Відмовитися від Мінська-2 Україна за власною ініціативою не може. Тим більше, коли поступок від неї вимагають європейська й американська сторона.

Популярні новини зараз
Карткою – 10 грн, готівкою – 15: в Україні знову підвищують ціни на проїзд Боржникам за воду почнуть приходити червоні платіжки: кому загрожують відключення 60-й День народження - не привід радіти: в Україні пенсіонерам повідомили погану новину Українцям виплатять матеріальну допомогу: хто отримає гроші і як оформити заявку
Показати ще

- Мінськ-2 реалізують?

- Вже зрозуміло, що домовленості не будуть реалізовані повністю. Україна була зацікавлена ​​в припиненні бойових дій або зниженні їх інтенсивності. Це досягнуто. Думаю, ці домовленості трансформуються. Сторони спілкуються неформальними каналами і правилам. У поняттях Заходу України повинна була піти на поступки і продемонструвати свою добру волю. Захід схвалив український крок, тепер він буде схиляти до поступок російсько-сепаратистську сторону. До яких? Важко сказати. Але м'яч явно на полі Кремля. Думаю, контроль над кордонами України не повернуть. Але це, можливо, і на руку Києву, оскільки означатиме подальше протистояння Москви і Заходу, а довго протистояти йому РФ не може. І є надія, що позиція Кремля буде тільки слабшати.

- Можливо, Україна поміняли на Іран?

- Це версія в парадигмі так званої теорії "зради". Не виключаю, що якісь спроби пов'язати між собою політичні підходи були, але це все на рівні тактичної перетасовки. Стратегічне протистояння між США, ЄС і РФ триває. Захід не віддасть Україні, якщо Київ не буде робити дурниць.

Читайте також: "США змусили Україну капітулювати. Київ був не проти" - Шмулевич

- Які це можуть бути дурниці?

- Наприклад, якщо до влади прийде "Опозиційний блок" і почне реставрацію моделі попереднього режиму.

- В Україні скоро місцеві вибори, які шанси у "Опозиційного блоку"?

- Думаю, схід і частково південь України чинна влада програє. "Опозиційний блок" стане більш істотним фактором в українській політиці. А прихильники "Опоблока" і сепаратистів - часто одні й ті ж люди. Грань тут тонка. З одного боку, хтось назве їх усіх зрадниками. З іншого боку, вони громадяни України, які голосують за легальну політичну партію.

- Що буде з правлячою коаліцією після місцевих виборів?

- У правлячій коаліції почнуться проблеми. "Народний фронт" Яценюка покаже низький результат. Це може призвести до переформатування самої коаліції. Але в дострокові вибори я не вірю. Їх більше хотітиме "Опоблок" і люди Коломойського, а не Блок Порошенко і "Народний фронт". При цьому позиція Порошенко всередині коаліції посилиться, Яценюк буде дрейфувати в бік президента.

- Чим відзначатиметься вся виборча кампанія?

- Місцеві вибори стануть торжеством популізму. З одного боку, люди втомилися чекати змін. З іншого боку, ці вибори кардинально не змінять курс країни. Тому люди можуть собі дозволити відірватися. "Опозиційний блок", Радикальна партія, "Батьквіщіна", "Свобода" - всі вони будуть обіцяти прості рішення складних проблем. Зараз це добре потрапляє в суспільні очікування. Українці хочуть чарівників, які поліпшать їм життя. Навіть ті, хто не вірить у чарівників, просто використовують можливість показати владі свою втому і роздратування.

"Самопоміч" Садового теж слід віднести до когорти популістів?

- Вони у меншій мірі, але, по суті - мабуть. На "Самопоміч" грає час. Їм головне не потрапляти в скандали, видавати більш-менш розумні ідеї. Виглядають як хороші хлопці, вплив яких треба підвищувати. Мають імідж нових людей у ​​політиці. Це формально відповідає запиту суспільства. Наскільки реальність відповідає образу? Це велике питання.

- Олігарх Ігор Коломойський захопиться політикою?

- Думаю, він піде двома колонами - "Укроп" і "Правий сектор". "Укропа" може серйозно посунути Блок Порошенко і, можливо, "Опозиційний блок" в південних областях.

Читайте також: "Порошенко розбереться з Коломойським, як свого часу зробив Путін у Росії" - політолог

- Новий Майдан або масові протести на осінь прогнозуєте?

- Третім Майданом лякали ще торік. Зараз немає достатньої ґрунту для Майдану, якщо ми під Майданом розуміємо загальнонаціональний громадянський протест. Вибори до місцевих рад пройдуть за формулою "популісти всіх мастей проти влади". Місцями - "популісти проти влади та інших популістів". Осінню на Україну чекає фестиваль популізму, але не Майдан. Тому що зараз поки немає завдань, які можна було б вирішити шляхом заміни президента.