Одеський губернатор Михайло Саакашвілі минулого тижня звинуватив українського прем'єра Арсенія Яценюка у співпраці з олігархами. "Я хочу, щоб прем'єр-міністр діяв в інтересах народу України, а не Коломойського, Ахметова, а чи когось іншого", - сказав він.

Ці звинувачення Яценюк назвав "брехливими та емоційними". А Ігор Коломойський у свою чергу порадив одеському губернатору "пройти курс реабілітації від наркозалежності".
- Олігарх пропонує приспати мене як собаку, після невдалих спроб підкупити чи дискредитувати. Розпочали останній сценарій - прямі погрози. Я думаю, народ України скоро вкаже цим вкрай знахабнілим пережиткам з бандитських десятиліть на їх місце, - відповів на це Саакашвілі.

Чому конфлікт перейшов між провідними політиками країни переходить у публічну площину, в інтерв'ю "Знай" пояснює політолог Петро Олещук.

- Через що виникла публічна сварка поміж одеським губернатором Саакашвілі, прем'єром Яценюком і олігархом Коломойським?

- Це вигідно Саакашвілі, бо в Україні він не має потужних контактів. Зате користується значною довірою і підтримкою з боку громадян, тому йому вигідно переводити будь-які конфлікти у публічну сферу. Там він може завдавати ударів, спираючись на суспільну підтримку. Причиною останнього конфлікту є те, що Саакашвілі наступив на деякі мозолі Коломойського в Одеській області. У нього там досить потужні фінансові інтереси. Та й у політичному сенсі вони теж між собою конкурують.

Популярні новини зараз
Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку" Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще

Коломойський зараз робить ставку на кілька потужних політичних проектів і його головна мета в тому, щоб послабити позиції діючого президента і здобути собі максимальну політичну підтримку. В цьому контексті він є прямим конкурентом Саакашвілі, який навпаки виступає в якості основного реформатора команди Президента. В цьому контексті Саакашвілі добряче плутає Коломойському його карти.

- Саакашвілі звинуватив Яценюка у роботі на олігархів і тут за прем'єра заступився Коломойський.

- Стиль роботи Саакашвілі суттєво відрізняється від стилю, до якого звикли в українській політиці. У нас звикли "не виносити сміття із хати". Саакашвілі не боїться цього робити і це забезпечує йому підтримку.

Читайте також: Особистого конфлікту між Яценюком і Саакашвілі не існує - Порошенко

Всі факти, які він озвучив до Яценюка, були у суспільному доступі і обговорені вже досить давно. Зараз вони набули нового резонансу, бо їх озвучив достатньо впливовий політик. Питання навіщо йому це потрібно. Чи справді Саакашвілі цікавить пост прем'єр-міністра чи в нього якісь інші задачі — говорити зарано. Але він впевнено підвищує свій авторитет і впливовість, щоб потім конвертувати все це у щось конкретне.

- Дехто вважає, що Саакашвілі справді хоче стати прем'єром. Але є думка, що він хоче стати міжнародним політиком і Україна в цьому питанні для нього лише плацдарм?

- Він людина досить амбітна. Його амбіції носять досить широкий характер, які не обмежуються певними конкретними посадами. Для Саакашвілі посади це лише певний інструмент у досягненні чи реалізації глобальніших і серйозніших задач.

Нові задачі він буде ставити по мірі реалізації попередніх. Цілком може бути, що Саакашвілі має амбіції прем'єр-міністра. Але я більше схиляюсь до думки, що він завершує свою політичну кар'єру в Грузії і тим самим доводить: той шлях, який він запропонував Грузії — стратегічно був вірним.

- Є думка, якщо такі публічні конфлікти між такими людьми виникають, значить позитивні зміни в країні відбуваються?

- Позитив справді є. От у команді Януковича публічних проблем ніколи не було. Там все завжди було приховано. Ні про які скандали ніхто ніколи не чув. У команді російського президента Путіна теж нема ніяких скандалів. Якщо і є, то вони непублічні і завершуються тим, що когось по тихому прибирають.
Будь-які реформи будуть супроводжуватися скандалами. Справжні реформи зачіпають чиїсь достатньо серйозні корупційні інтереси. Цей хтось — людина небідна із потужними медійними ресурсами. Але це не означає, що проводяться успішні реформи.

Читайте також: Коломойський обізвав одеського губернатора "собакою без намордника"

Це один із індикаторів того, що у політиці нема корупційного консенсусу. За часів Януковича він був: поки крадеш, ділишся і не створюєш іншим ніяких проблем, ніяких скандалів нема. Зараз цей корупційний консенсус порушується. Це може призвести як до побудови нових корупційних моделей, так і до серйозних проблем.