Андрій Пургін, самопроголошений спікер "ДНР", затриманий разом із своєю дружиною і знаходяться у так званому "міністерстві державної безпеки ДНР". Замість Пургіна тепер Денис Пушилін, який доти був у нього замом і їздив на переговори до Мінська. Журналісти припускають, що у ДНР відбувся державний переворот.

Основна причина - Пургін активно виступав за приєднання регіону до Росії. Це заважало її планам повернути окуповані території назад Україні через Мінські переговори. Тепер же терористи заговорили про повернення Україні контролю над її кордоном.

- Не думаю, що відновлення контролю над державним кордоном з боку України якось вплине на нашу безпеку, - сказав представник "ЛНР" Владислав Дейнего. Однак про закінчення війни говорити зарано. Таку думку в інтерв'ю "Знай" висловив політолог Тарас Чорновіл.

- Переворот в "ДНР" може свідчити про закінчення війни на Донбасі?

- Може бути зняття напруги і вихід на мирні формати. З Пургіним важко було виходити на додаткові переговори. Але тут ще питання, що росіяни планують робити 18 жовтня, на коли вони призначили фейкові вибори. Їх треба або скасовувати, відповідно до мінського процесу, бо ні світ, ні Україна їх не визнає.

Популярні новини зараз
Залишилось 10 днів: як та чому пенсіонери можуть втратити свої виплати "Потрібно запасатися ресурсам": відомий екстрасенс озвучив тривожний прогноз на зиму 2024 року Українцям будуть по-новому вручати повістки: все зміниться з 16 липня ТЦК заганяють українців у боргову петлю – адвокат розповів про підступну схему
Показати ще

Або ж, якщо й проводити, то набирати в ті фейкові списки слухняних людей, які спокійно можуть погодитися, що не створюватимуть реальних проблем у тому ж мирному процесі. А їх повноваження у будь-який момент будуть жорстко припинені, після чого будуть дати реальних і справжніх виборів. З Пургіним збудувати такий корпус так званого депутатства не вдалося б.

Пушилін м'якший і втілити цей задум з ним більш реально. Його прихід - ознака того, що Москва вибирає варіант припинення постійного кровопролиття. Тим більше, що Пушилін, після цього так званого перевороту, моментально зробив заяву. Мовляв, якщо відведуть зброю калібром менше 100 мм, то може припинитися війна.

Читайте також: Росія виведе війська і передасть Україні контроль над кордоном - журналіст

Ця заява мала б сенс, якби стріляли українці, а не російські війська чи їх маріонетки. Але ця заява свідчить, що вони створюють загальний фон для припинення бойових дій і виконання перших пунктів Мінських домовленостей. Далі будуть торгуватися за те, щоб всунути нам ці території на невигідних для нас умовах.
Росія зараз не в тому стані, щоб далі голотіло продовжувати війну. Їй якимсь чином треба виходити з неї. Але вона хоче вийти так, щоб нав'язати Україні свою модель. Ми цьому протистоїмо достатньо вміло. Але Росія може дотискати нас іншими методами.

Хоче запустити модель внутрішньої дестабілізації через деякі політичні сили. Путіну це треба на багато більше, ніж кровопролиття на Сході, за яке вони несуть пряму відповідальність. А до того, що тут витворятимуть "Свобода" чи "Радикальна партія" — ніхто формально не зможе прив'язати Росію.

- Чи може це означати, що через півроку-рік війна закінчиться?

- Зараз можемо говорити про все, тільки додаючи слово "можливо". Від всіх цих "пушиліних" залежить дуже мало. Вони не самостійні, а російські маріонетки. Але слово "може" ще більше прив'язується до слова "примирення".

На сьогодні маємо майже виконання першого пункту Мінських домовленостей і є ймовірність того, що буде виконуватися другий пункт з корективом по озброєнню до ста міліметрів. Ймовірність цього дуже висока. Частково, але трохи краще буде виконуватися третій пункт про обмін полоненими.

Хоча у даному випадку Росія не готова віддати Савченко чи Сенцова, а от про повернення солдатів і офіцерів можемо говорити як про щось дуже реальне. З подальшими пунктами буде складніше. Виводити своє озброєння вони не збираються, бо ніколи й не визнавали, що воно їхнє.
Якщо все буде так, як зараз, то у вересні можна говорити про виконання перших двох пунктів. І десь у жовтні - про виконання третього. Якщо це не якийсь обманний хід. Бо все може бути.

- Ахметов може бути причетний до перевороту в ЛДНР?

- Не відслідковував відносин Ахметова із цією частиною людей. Його пов'язували із Захарченком. Мовляв, Ахметов пролобіював його. Але цього теж не можу ні спростувати, ні довести. Можу припустити, що щось подібне могло бути.

Читайте також: Моторола втік з Донецька з новою пасією

Це був період, коли Ахметов мав там впливи, коли батальйон "Восток" захищав його інтереси, бізнес і власність. На сьогодні впливи Ахметова сильно впали. Його можуть в якийсь момент використати як переговірника або гаранта у певних діях.

Не думаю, що Ахметов може впливати на такі призначення. Зараз ситуація напряму вирішується виключно у Росії. Ахметов вже поза грою.