Вища Рада юстиції відкрила дисциплінарні справи за підозрою в порушенні присяги проти 28 суддів, що судили активістів Євромайдану.

Відповідні рішення були прийняті на засіданні Ради, повідомила прес-служба ради.

ВРЮ розглянула висновки тимчасової слідчої комісії з перевірки суддів загальної юрисдикції, виявила в діях зазначених 28 суддів ознаки порушення присяги.

Дисциплінарні справи відкриті проти суддів Шевченківського районного суду Києва Світлани Гайдук, Дмитра Кравця, Наталії Сіромашенко, які заарештовували евромайдановців і забороняли акції в центрі Києва.

Відкрито дисциплінарні справи проти ряду київських суддів, а саме, Солом'янського райсуду - Андрія Макухи і Марини Лозинської, Деснянського райсуду - Олексія Панасюка, Дніпровського райсуду - Владислави Макарчук та Миколи Чауса, Оболонського райсуду - Віталія Литвинова, Святошинського райсуду - Володимира Макаренка, Дарницького райсуду - Сергія Пойди, Окружного адмінсуду - Богдана Саніна, Апеляційного адмінсуду - Ігоря Лічевецкого та Володимира Мельничука.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

Крім того, відкрито дисциплінарну справу проти суддів, які позбавляли прав активістів Автомайдану, зокрема, проти судді Києво-Святошинського райсуду Київської області Володимира Лисенка, суддів Бориспільського міськрайонного суду Ігоря Криворучко та Анатолія Левченко, судді Білоцерківського міськрайонного суду Володимира Сливки, судді Васильківського міськрайонного суду Віктора Степаненко.

Читайте також: Новий суддя у справі "свободівців" теж захворів

Також справи відкриті проти 2 суддів Бабушкінського райсуду Дніпропетровська - Миколи Бібіка та Миколи Решетника, 3 суддів Червонозоряного райсуду Харкова -Елени Васильєвої, Дениса Чудовского та Ірини Прошута, і судді Ленінського райсуду Кіровограда Світлани Лен.

У разі підтвердження порушення присяги ВРЮ схвалить звільнення зазначених суддів і передасть матеріали по ним до Верховної Ради.

Як повідомлялося, в червні Верховна рада в числі інших призначила двох суддів, Ірину Юхно та Олексія Рудюка, які переслідували активістів євромайдан і Автомайдану, на довічні посади суддів.

Міжнародне розслідування підтвердило, що бійці спецпідрозділу "Беркут" відповідальні за більшість вбивств, скоєних 20 лютого минулого року.