Президент України Петро Порошенко наголошує на необхідності виконання Мінських угод у 2015 році. Про це він сказав виступаючи на 12-й щорічній зустрічі Ялтинської європейської стратегії (YES) у п'ятницю в Києві.

Про політичне значення Мінських угод і їх вплив на ситуацію в країні для "Знай" говорить політолог Михайло Басараб.

- Які наслідки для політичного життя України матиме виконання Мінських угод?

- Все залежатиме від способу реалізації домовленостей у Мінську. Якщо Мінськ-2 реалізують буквально, матимемо, м'яко кажучи, не зовсім позитивний сценарій для Україні. І цей сценарій можуть реалізувати вже до кінця 2015 року, як передбачено в Мінську. Це зараз найімовірніший варіант, бо до нього схиляється Петро Порошенко.

Популярні новини зараз
"Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток Холод та дощі терпіти недовго: прогноз погоди на тиждень Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів Подорожчає одна з критично важливих комунальних послуг: який тариф хочуть встановити
Показати ще

- Поясніть...

- Після початку процесу змін до Конституції в питанні децентралізації України, запустили виконання однієї з умов Мінська. В пункті 9 мінських домовленостей прописано, що мають відбутись місцеві вибори. А після - повернення Україні контролю над україно-російським кордоном. Думаю, цей текст і послідовність плану дій готувалась в Москві, а в Мінську французи та німці на нього погодились. Ну й разом з ними погодився і Петро Порошенко. Це суперечить навіть здоровому глузду, бо як можна контролювати місцеві вибори на теренах, які Україна не контролює.

Читайте також: "США змусили Україну капітулювати. Київ був не проти" - Шмулевич

- Що це означатиме для політичної системи?

- Це може запустити дестабілізацію внутрішньої політики.

Перше: не складно передбачити, кого саме оберуть на непідконтрольній для Україні території.

Друге: вибори легітимізують всю публіку, яка обслуговує фейкові утворення. Вони оберуться відповідно до українського законодавства.

Третє: в результаті цих подій покладено початок політичній реінтеграції України, що прикриватиметься ширмою про повернення українського суверенітету на окуповані території. Правда, є ще питання: а який це буде контроль за кордоном? Та менше з тим, Порошенко все одно розказуватиме про повернення кордону і контролю над всім Донбасом. Захід отримає привід знімати санкції з РФ. Путін "подарує" Україні території, які й далі контролюватиме.

Четверте: одразу виникне питання обрання до Верховної Ради мажоритарників від округів на окупованих територій. Кого буде обрано – теж не секрет.

Сценарій кепський. Тому суспільство радикалізується.

-Як це вплине на політичні позиції Петра Порошенка?

- Рейтинг падатиме, рівень довіри теж. Згодом це може призвести до дострокових парламентських виборів. Бо президенту треба буде випустити соціальний пар. Якщо ж суспільне збурення буде геть високим, можливі й дострокові президентські вибори. Та це дуже малоймовірно.

Читайте також: Порошенко розрахується з "Опоблоком" Маріуполем

- Який вплив буде на коаліцію й уряд?

- Яценюку нічого не загрожує до кінця 2015 року. Бо Основним законом передбачено, що уряду не може бути висловлено недовіру впродовж року після затвердження програми уряду. А програма була затверджена на початку грудня 2014 року. Цієї осені можлива ротація деяких міністрів, але, скоріш за все, вже після місцевих виборів.