Із 12-ої години вчорашнього дня, 20 вересня, кримські татари влаштовують продуктову блокаду Криму. Активісти заблокували всі три пункти пропуску - "Каланчак", "Чаплинка" і "Чонгар". Не пропускають там жодної фури в бік Криму. Чи довго триватиме продуктова акція, в інтерв'ю "Знай" розповів політолог Руслан Бортнік.

- Продуктова блокада Криму виглядає швидше емоційною акцією. На скільки вона буде довготривалою та ефективною?

- Не вірю в довгостроковість цієї акції. Вважаю, що вона певним чином приурочена до запланованого виступу Путіна на Генеральній асамблеї ООН. Ця акція створює для нього негативний фон і дозволить Президенту України ще раз нагадати всьому світові, що в нас є проблема незаконної анексії Криму.

Потенційно я не вірю у довготривалість цієї акції. Максимум, що вона протриває не більше місяця. Взагалі дивний вибір дат для неї, адже курортний сезон минув. Якби хотіли натиснути на Росію — акцію треба було починати у липні чи серпні, коли в Криму знаходилось десятки тисяч курортників з Росії. На сьогодні туристів майже не лишилося, оксамитовий сезон майже закінчився.

Читайте також: Економічна блокада Криму активістами - ляпас державі Україна - Тимчук

Популярні новини зараз
Українським родинам виплатять 10800 грн: як подати заявку Платити по 2,64 грн за кВт будуть не всі: якими будуть травневі платіжки за світло ПриватБанк звернувся до власників пенсійних карток: як уникнути затримок із виплатами Українцям кардинально змінять правила оплати комуналки: до чого готуватись
Показати ще

У Криму залишається лише місцеве населення. Тому вибір дати — неефективний.
Схоже блокування ми вже мали у лютому-березні на лінії розмежування Донбасу. Це протистояння, яке було між деякими добровольчими батальйонами і офіційними органами влади за сам контроль над лінією. В результаті це закінчилося нічим. Контрабанда як була в зоні розмежування, так продовжує процвітати далі.

- На скільки Крим продуктово залежний від України?

- Якщо подивитись офіційну російську статистику, то доля товарообігу Криму з Україною складає трохи більше 1%. За українською статистикою, по деяким категоріям товарів, максимум, що покриваємо — це 40% їхнього ринку. Але це за деякими категоріями.

Це означає, що цією блокадою ми не спроможні причинити якусь системну кризу в Криму. Це може викликати хіба що роздратування кримчан. Окрім того, це викликатиме і в нас певні проблеми, бо ми ж не дарували ці товари, а продавали їх. Тобто ефективності мало. Сподіваюсь, це такий піар-захід, який потрібен нам в даний момент, на фоні Генеральної Асамблеї.

- Вважаєте, що блокада не протриває довше місяця?

- Так. Акція почалась досить мляво, людей небагато. Взагалі акція не викликала особливої підтримки навіть у середовищі кримських татар, які проживають в Україні.

- На скільки ця акція підтримується українським керівництвом?

- Вчора Президент сказав, що він обов'язково підніме тему кримських татар на Генеральній Асамблеї ООН. Тема Донбасу затьмарила тему Криму. Але блокування автошляхів — це взагалі-то кримінальна стаття.

Проте міліція не те що не протидіє блокуванню, а й сприяє і допомагає. Очевидно, що це не могло відбутися без вказівки із Міністерства внутрішніх справ. Тому влада зацікавлена у цій акції і сприяє їй.

Але цікаво, чому влада сама не заблокує цей товаропотік, без запрошення кримських татар і залучення громадських організацій? Думаю, влада не хоче, щоб її звинувачували у зриві переговорних процесів в рамках мінського діалогу.

Читайте також: Друга доба блокади: картопля для правосеків та жодного хабаря (фото, відео)

Певно, є побоювання, що Росія може використати це як причину на введення продовольчого ембарго, чим вже давно погрожує.