У Нью-Йорку проходить Генасамблея ООН. Українсько-російське протистояння помітне і там. Російська делегація вийшла із зали Генасамблеї під час виступу Петра Порошенка, а президент РФ вкотре звинуватив американців в усуненні від влади в Україні Віктора Януковича.

Про цілі учасників 70-ї сесії Генасамблеї ООН в Нью-Йорку для "Знай" розповідає політолог Володимир Фесенко.

- В чому причина російського демаршу?

- Такі демарші традиційні для міжнародної політики. Інтерв'ю Путіна про причетність американців до подій в Україні теж має скоріше інформаційно-пропагандистську функцію. Взагалі, ідея про американців, які скинули Януковича, відображає специфіку мислення кегебіста і антиамериканські фобії. Це притаманно всьому російському суспільстві та еліті.

Читайте також: Путін звинуватив США в усуненні Януковича

Популярні новини зараз
Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

- Які реально інтереси Москви?

- Тактично розігруватимуть сирійську карту, Москва намагатиметься підштовхнути американців до відновлення партнерських відносин. Попервах на Близькому Сході, а потім, можливо, в світі. В Сирії Путін пропонуватиме спільний фронт проти "Ісламської держави".

Стратегічно Путін протискатиме ідею нового світового порядку, де Росію визнали б як один з центрів сили. Не думаю, що на це погодяться, але ідею поширюватимуть.

- Що по Україні може бути?

- Кремль пропонуватиме відійти від протистояння, пом'якшити санкції. Путін пропонуватиме шукати компроміс шляхом проштовхування Мінських домовленостей. Інша річ, що він має на увазі російське тлумачення домовленостей. Але образ миротворця ліпитиме з себе досить інтенсивно. Критикуватимуть Україну, представлятимуть нас джерелом війни.

Читайте також: Путін спробує поміняти Сирію на Україну - політолог

- Петро Порошенко виступив за обмеження права вето у випадках, коли мова йде про масові вбивства?

- Ми підтримуємо ідею реформування ООН. Але ідею добровільного обмеження права вето висунув президент Франції. Це відповідає нашим інтересам, тому ми принципово "за". Але, справедливо кажучи, це не ідея Петра Порошенка.

- Яка реальна ціль України на Генасамблеї?

- Інформування і поширення української позиції щодо подій в Криму та на Донбасі. Нам треба довести ситуацію до лідерів країн, які не дуже в цьому обізнані - в Азії, Африці та Південної Америці.

Друга наша ціль - Україна хотіла б обратись в Радбез ООН як непостійний член. Голосування з цього питання відбудеться в середині жовтня. Воно буде таємним, тому вже точиться серйозна боротьба.